România va acorda Republicii Moldova 750 de mii de dolari pentru consolidarea capacităţilor de apărare
Economic 5 aprilie 2023, 17:49 | 342

România va acorda Republicii Moldova 750 de mii de dolari pentru consolidarea capacităţilor de apărare. Anunțul a fost făcut la Bruxelles de către ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, la reuniunea NATO.

Ministrul de externe al României a insistat că NATO trebuie să susţină, pe lângă Ucraina, şi alți parteneri din regiune, precum Republica Moldova, care este ţinta acţiunilor destabilizatoare ale Rusiei.

După Finlanda, cel mai discutat subiect la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO a fost situația din Ucraina. Aliații spun că vor oferi și în continuare sprijin financiar Ucrainei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că primele tancuri Leopard și Challenger se află în Ucraina, iar în conformitate cu deciziile de la Summit-ul de la Madrid, aliații au intensificat și sprijinul non-letal pentru armata ucraineana. Este vorba de combustibil, sisteme mobile de sateliți și medicamente. ”Ucraina puternica și independența este vitala pentru zonamEuro-Atlantica”, a subliniat Stoltenberg. Acesta l-a invitat pe Volodimir Zelenski la următorul summit NATO, care va avea loc în luna iulie la Vilnius.

După ce Finlanda a participat ieri la reuniune pentru prima data in calitate de membru NATO, astăzi urmează ca aliații sa aibă o întâlnire cu reprezentanții Suediei, următoarea țară pe lista de așteptare, pentru aderarea la NATO.

În discursul său la summit, ministrul de externe al României a precizat că sprijinul pentru Ucraina va trebui să continue, dar de sprijin are nevoie și Republica Moldova, care este ținta unor acțiuni destabilizatoare ale Rusiei. Ce a mai declarat Bogdan Aurescu, urmăriți în continuare.

BOGDAN AURESCU, minstrul Afacerilor Externe al României: "Împreună trebuie să sprijinim alți parteneri vulnerabili din regiune, de exemplu Republica Moldova care este ținta acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei. Din acest motiv, România se va angaja și va anunța că vom contribui în continuare la întărirea capacităților de apărare ale aliaților: 800 de mii de dolari pentru Ucraina și 750 de mii de dolari pentru Moldova, pentru a întări capacitățile lor de apărare. "

Opinia ta contează. Comentează!