Am putea primi curent din Caucaz
Economic 12 aprilie 2023, 15:28 | 336

Cablul electric subacvatic ce urmează să lege Azerbaijan și Georgia de România, pe sub Marea Neagră, va aduce energie electrică la prețuri accesibile în regiune, de care va putea beneficia și Republica Moldova. Despre acest lucru anunță ministrul Energiei, Victor Parlicov, după ce a discutat cu ambasadorul Georgiei la Chișinău.

Potrivit lui Victor Parlicov, Georgia are o experiență bogată în dezvoltarea hidroenergiei, inclusiv a centralelor mici și mijlocii. După realizarea investiției subacvatice, energia hidro din Caucaz ar putea fi utilă la echilibrarea pieței din Republica Moldova, iar prețurile ar putea fi mai accesibile.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "La acest proiect, sprijinit de Uniunea Europeană, nici nu puteam visa cu cinci sau zece ani în urmă. Războiul din Ucraina a schimbat total situația din regiune, iar Rusia a pierdut toate instrumentele de influență."

Ambasadorul Georgiei la Chișinău, Levan Diasamidze, afirmă că țara sa și Republica Moldova vor avea și un viitor comun, alături de lumea civilizată. Cooperarea în sectorul energetic cu partea georgiană urmează să fie abordată în cadrul Comisiei interguvernamentale moldo-georgiene, care se va reuni în zilele de 23 și 24 mai. Locul reuniunii va fi stabilit mai târziu.

În prezent, Republica Moldova cumpără energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan la un preț de 66 de dolari pentru MW, iar 5% din necesar este asigurat de Nuclearelectrica din România la un preț de 90 de euro per MW/h.

Opinia ta contează. Comentează!