Crește numărul milionarilor
Economic 20 iunie 2023, 19:34 | 641

Republica Moldova are milionari în lei și numărul acestora crește, în ciuda crizei economice din regiune. Autoritățile anunță că cea mai tânără persoană din această categorie are 19 ani. Rezultatele recepționarii declarațiilor cu privire la impozitul pe venit pentru anul trecut au fost prezentate astăzi de către directorul Serviciului Fiscal de Stat, Petru Rotaru.

PETRU ROTARU, șeful Serviciului Fiscal de Stat: "Pentru perioada 2022 au fost prezentate de către contribuabili 104.965 declarații cu privire la impozitul pe venit. Peste 74 de mii au fost depuse în termen dintre care 30 de mii au fost depuse tardiv. Din numărul total de declarații de puse 58 de mii reprezintă declarațiile persoanelor juridice, 34 de mii sunt agenții economici, 7 mii sunt organizațiile necomerciale, iar peste două mii de declarații au fost depuse de persoane care desfășoare activități în domeniul justiției."

Petru Rotaru a subliniat că cel mai tânăr milionar are 19 ani, care activează în domeniul tehnologiilor informaționale. Cel mai în vârstă milionar are 82 de ani. Numărul milionarilor s-a majorat cu 803 persoane, la peste 4.800 în anul 2022 față de anul precedent. Cea mai mare sumă a venitului declarat de către o persoană fizică a fost de 43,8 milioane de lei.

Venitul total obținut de persoanele cu câștiguri de peste un milion de lei este de 17,69 de miliarde de lei. Impozitul reținut din acești bani este de 1,45 miliarde de lei. Pentru comparație: în 2021, aceste venituri au însumat 12,82 miliarde de lei.

În totalitatea veniturilor obținute de către persoanele fizice predomină veniturile sub formă de plăți salariale, urmate de veniturile obținute din dividende și veniturile obținute din transmiterea în posesie și/sau folosință a proprietății imobiliare și mobiliare, cu excepția terenurilor agricole.

Operatorii economici au înregistrat în anul trecut venituri de 639 de miliarde de lei. Comparativ cu anul 2021, veniturile sunt în creștere cu peste 127 de miliarde de lei. Impozitul pe venit declarat de către operatorii economici pentru anul trecut a constituit 6,7 miliarde de lei, fiind în creștere cu 0,9 miliarde, față de anul 2021.

Opinia ta contează. Comentează!