Dăncilă, la discuții cu președintele
Externe 15 mai 2018, 17:11 | 938

Premierul României, Viorica Dăncilă, a ajuns până la urmă la Palatul Cotroceni, după ce președintele Klaus Iohannis a invitat-o a doua oară. Ei au discutat despre scandalul provocat de intenția Guvernului de la București de a muta Ambasada României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Șeful statului român i-a spus prim-ministrului că tensiunile interne pe teme de politică externă trebuie să înceteze imediat.

La discuțiile de la Cotroceni dintre premierul și președintele României, care au durat aproximativ o oră, au mai participat viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice, Ana Birchall, și ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu. Klaus Iohannis a subliniat că România trebuie să rămână un actor credibil în relația cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene și al NATO.

Președintele Iohannis a mai solicitat cooperare instituțională loială și corectă, potrivit cadrului legal în vigoare, subliniind că aceasta este conduita care trebuie să ghideze toate acțiunile Guvernului, în interesul național. Este prima întrevedere dintre liderul de la Cotroceni și premierul Viorica Dăncilă, după ce Klaus Iohannis i-a cerut luna trecută demisia. Atunci, Dăncilă a refuzat întâlnirea cu președintele României, în cadrul căreia trebuia să se discute despre conflictul dintre Guvernul de la București și oficialii Băncii Naționale a României, dar şi despre vizita în Israel, întreprinsă de către premier și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pe care, în opinia șefului statului, cei doi ar fi ținut-o în secret.

Opinia ta contează. Comentează!