În noaptea de duminică spre luni, armata rusă a lansat un atac masiv asupra Ucrainei, ucigând o persoană și rănind alte 37
Externe 1 mai 2023, 19:56 | 406

În noaptea de duminică spre luni armata rusă a lansat un atac masiv asupra Ucrainei. Autoritățile locale au declarat că în regiunea Herson, o persoană a fost ucisă şi alte trei au fost rănite. Iar în oraşul Pavlograd din regiunea Dnipropetrovsk, în urma atacului rus cu rachete, cel puţin 34 de persoane au fost rănite, printre care cinci copii. Deși nu a primit avioane de luptă occidentale, Kievul va lansa contraofensiva pentru a-și elibera teritoriile ocupate de invadatorii ruși, a dat asigurări președintele Volodimir Zelenski. Suntem în ziua cu numărul 432 de când Rusia a declanșat un război neprovocat în Ucraina.

În urma atacului rus cu rachete asupra Pavlogradului, au fost avariate peste 100 de apartamente și case, nouă instituții de învățământ și cinci magazine. În total, Moscova a lansat asupra Ucrainei 18 rachete de croazieră, dintre care 15 au fost distruse de sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a declarat că forțele ucrainene nu vor ezita să treacă în contraofensivă, scrie Reuters.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Noi înțelegem că nu putem amâna contraofensiva, motiv pentru care vom începe înainte de a primi avioane F-16 sau alte modele. Dar să liniștim Rusia cu faptul că ne-ar trebui încă câteva luni să ne antrenăm pe aceste avioane și doar apoi am începe contraofensiva, nu! Asta nu se va întâmpla. Noi vom începe și vom avansa. Simultan, cred că este foarte important să primim avioane de luptă vestice."

Săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că aliaţii NATO şi partenerii lor au furnizat Ucrainei 230 de tancuri de luptă şi 1 550 de vehicule blindate pentru a o ajuta să contracareze ofensiva rusă şi să-şi elibereze teritoriul. "Vom fi alături de Ucraina, cât timp va fi necesar", a punctat oficialul NATO. De mai bine de un an, Rusia duce un război neprovocat în Ucraina, cauzând moarte și distrugeri masive în infrastructură.

Opinia ta contează. Comentează!