Toate forțele, la recoltarea rapiţei
Social 2 august 2022, 15:47 | 991

Recoltarea rapiţei este în acest an întârziată din cauza înghețurilor din primăvară. Într-un fel sau altul, țăranii din satul Sauca, raionul Ocnița, muncesc de zor până seara târziu. Rapița este practic singura cultură, care îi mai bucură pe fermieri într-o vară fără ploi. Urmează un reportaj semnat de Daniela Pascari.

VICTOR CHIRIAC, agronom: "Rapița este de o culoare maronie, ceea ce dă dovada unei umidități bune pentru recoltat."

Anul secetos și-a lăsat amprenta, însă rapița nu l-a dezamăgit pe Victor Chiriac.

VICTOR CHIRIAC, agronom: "Cultura de rapiță este în acest an una de vârf. Acum recoltăm partea care a fost afectată de înghețurile de primăvară. În mediu, per gospodărie avem recoltate în jur de 850 de hectare roada medie fiind de 4,1 tone. Rapița este o cultură tehnică care bucură cu roade, sperăm că și la floarea soarelui roada va fi la fel de bună."

Oamenii lucrează și noaptea ca să strângă rapița cât mai repede.

Multe culturi, precum porumbul, nu mai pot fi salvate. Uscăciunea e mare, spun țăranii.

VICTOR CHIRIAC, agronom: "La culturile de grâu și de orz am avut de pătimit din cauza secetei, nu am avut precipitații. Am finalizat campania de recoltare a grâului și avem per medie 3,8 tone de grâu la hectar. - Cât ați așteptat? - Este o investiție de aproape șase tone de hectar. Și orzul la fel. Este o situație alarmantă la prețul care este acum."

În Republica Moldova nu există tehnologii de prelucrare a semințelor de rapiță. Acestea sunt trimise peste hotare.

VICTOR CHIRIAC, agronom: "Rapița este strânsă, transportată la elevatorul din orașul Dondușeni și apoi este curățată și păstrată. Se așteaptă preț bun și merge la export. Ea este folosită la biocombustibil și deocamdată nu avem aici unde să o vindem."

Potrivit Ministerului Agriculturii, în acest an rapița a fost semănată pe o suprafață de peste 25 de mii de hectare. În condițiile secetei, specialiştii prognozează o recoltă de 2,7 tone la hectar. Agricultorii urmează să mai strângă floarea soarelui, porumbul, sfecla de zahăr și soia.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie