Avertisment pentru Moscova
Politic 12 martie 2024, 20:02 | 1042

Kremlinul insistă pe deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană, în pofida dezacordului autorităților de la Chișinău. Ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe.

În această dimineață, ambasadorul Federației Ruse și-a făcut apariția la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Diplomatului rus i-a fost înmânată o notă de protest în legătură cu deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană contrar solicitărilor anterioare ale autorităților de la Chișinău de a nu recurge la asemenea acțiuni. La ieșirea din sediul Ministerului de Externe, Oleg Vasnețov a declarat presei că „Rusia a primit mai multe solicitări de deschidere a secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia", programate să aibă loc în perioada 15-17 martie. Drept reacție, autoritățile de la Chișinău au declarat că „Federația Rusă subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”. Anterior, Chișinăul a anunțat că a permis deschidea unei singure secții de votare pe teritoriul Republicii Moldova pentru alegerile prezidențiale din Rusia – la Ambasada Rusiei din Chișinău.

OLEG VASNEȚOV, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău: "O cantitate enormă de solicitări au ajuns la Comisia Electorală Centrală a Federației Ruse, la Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, la Ambasadă, cu rugămintea de a asigura dreptul legal de a-și exercita dreptul la vot. Comisia Electorală Centrală și Ministerul Afacerilor Externe au luat o astfel de decizie în comun cu administrația Transnistriei ca să deschidă câteva secții de votare. Desigur, nu în așa număr mare precum în anii precedenți."

„Federația Rusă sfidează normele și principiile dreptului internațional și subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a reacționat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat remis presei. Instituția anunță că va continua să evalueze situația și va reveni cu alte reacții.

Situația a fost comentată și de premierul Dorin Recean. „Toată lumea trebuie să respecte statul Republica Moldova și prin aceasta, pe cetățenii Republicii Moldova”, a spus premierul.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "-Vor rămâne aceste șase secții deschise în regiunea Transnistreană? -Statul Republica Moldova acționează acolo unde poate să controleze mediul și corespunzător, nu vom admite să fie încălcări pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale."

„Republica Moldova nu va admite deschiderea secțiilor de votare în regiunea separatistă”, a declarat pe 1 februarie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, la Jurnal TV.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "-După mine, nu este corect și nu este legal ca astfel de secții să fie deschise fără acordul statului, în cazul dat Republica Moldova. -Ce ar putea face Chișinăul dacă ei decid să deschidă secții de votare în regiunea transnistreană? -Eu cred că noi putem face ceva."

Anterior, Chișinăul a anunțat că a permis deschidea unei singure secții de votare pe teritoriul Republicii Moldova pentru alegerile prezidențiale din Rusia – la Ambasada Rusiei din Chișinău. Pe site-ul oficial al Ambasadei Rusiei, precum și pe site-ul Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse este indicată o singură secție de votare – cea din clădirea Ambasadei Rusiei din Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!