Președintele Ucrainei se află astăzi într-o vizită-supriză la Helsinki, în Finlanda
Externe 3 mai 2023, 20:03 | 470

Președintele Ucrainei se află astăzi într-o vizită-supriză la Helsinki, în Finlanda. Acolo va avea loc un summit al liderilor țărilor nordice împreună cu liderul de la Kiev, unde se va discuta despre războiul neprovocat al Rusiei în Ucraina, îmbunătățirea capacităților de apărare a Ucrainei în fața invaziei, mai ales în contextul apropiatei contraofensive. Volodimir Zelenski a fost întâmpinat de președintele Finlandei. Sauli Niinisto a asigurat Ucraina de tot sprijinul țării sale.

Președintele Ucrainei și președintele Finlandei au susținut o conferință de presă.

SAULI NIINISTO, președintele Finlandei: "I-am spus domnului președinte că noi vom continua să vă susținem. Pregătim al 16-lea pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Știm planurile pe care le aveți în privința păcii. Le susținem. Este foarte important ca Ucraina să aibă parte de o pace justă."

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Au început pregătirile pentru cel de-al 16 lea pachet pentru apărare, ceea ce este foarte important pentru noi. Mulțumesc, domnule președinte pentru contribuția dumneavoastră personală la întărirea coaliției globale care lucrează pentru a opri agresiunea rusă și pentru ajutorul oferit în implementarea punctelor din formula de pace. Mulțumesc întregii societăți finlandeze. Toți noi trebuie să ne amintim: cu cât mai multă presiune vom pune pe agresor, cu atât mai repede agresiunea se va încheia. Cred că acest an va fi decisiv pentru noi, pentru Europa, pentru Ucraina, decisiv pentru victorie."

Liderul de la Kiev urmează să aibă întrevederi și cu şefii de guvern din Suedia, Norvegia, Danemarca şi Islanda. Danemarca a anunțat că va oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor militar în valoare de 252 de milioane de dolari. De când Rusia a invadat Ucraina, în februarie trecut, țările nordice au oferit Ucrainei în mod constant sprijin financiar și militar. Presa din Germania notează că pe 13 mai Volodimir Zelenski va întreprinde o vizită la Berlin. De când Mosova a invadat Ucraina, Zelenski a efectuat câteva vizite în străinătate, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Belgia, Polonia. Kievul a anunțat recent că pregătirile pentru o contraofensivă mult așteptată, menită să elibereze teritoriile ocupate de invadatorii ruși, sunt în faza finală.

Opinia ta contează. Comentează!