Unii dintre cei mai faimoși ghețari ai lumii ar putea să dispară până în 2050 din cauza încălzirii globale
Externe 3 noiembrie 2022, 20:06 | 348

Din cauza încălzirii globale, unii dintre cei mai faimoși ghețari ai lumii, inclusiv lanțul muntos Dolomiti, din Italia, parcurile Yosemite și Yellowstone, din Statele Unite ale Americii, și muntele Kilimanjaro, din Tanzania, ar putea să dispară până în 2050. Este concluzia unui raport al Organizației Națiunilor Unite pentru educație, știință și cultură, citat de Reuters.

UNESCO estimează că acest lucru s-ar putea întâmpla indiferent care este scenariul de creștere a temperaturii. Agenția monitorizează aproximativ 18 600 de ghețari din 50 dintre siturile sale din patrimoniul mondial.

TALES CARVALHO, autor principal al raportului UNESCO: "Până în 2050 în jur de o treime din ghețarii siturilor de patrimoniu mondial ar putea să dispară. Acestea sunt în principal situri cu o zonă mică de ghețari, dar acestea includ, de exemplu, ultimii ghețari rămași în Africa - muntele Kilimanjaro, munții Rwenzori, dar și alți ghețari emblematici, cum ar fi Dolomiții de aici, din Italia, precum și parcurile Yosemite și Yellowstone din Statele Unite."

Autorii raportului mai spun că autoritățile locale ar trebui să facă din ghețari una din prioritățile politicilor lor prin îmbunătățirea monitorizării și a cercetărilor, dar și prin implementarea măsurilor de reducere a riscului de dezastru.

TALES CARVALHO, autor principal al raportului UNESCO: "Aș spune că principalul lucru ce trebuie făcut pentru a contracara retragerea ghețarilor este de a reduce, cu adevărat, în mod drastic, emisiile de carbon."

Un scenariu obișnuit al UNESCO arată că până în 2100 jumătate dintre ghețarii din siturile patrimoniului ar putea dispărea.

Opinia ta contează. Comentează!