Inflația, în scădere continuă
Economic 14 august 2023, 19:37 | 785

Rata inflației în Republica Moldova scade în continuare, iar, în prezent, aceasta constituie 10,8 la sută. Anunțul a fost făcut astăzi de către guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, care spune că în luna octombrie curent, indicele ar putea ajunge la nivelul țintă de cinci la sută.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul BNM: "Ca să confirm faptul că inflația se află pe un trend descendent vine și Indicele Prețurilor Industriale, care ne arată că ritmul de creștere al acestor prețuri este în scădere continuă, ceea ce înseamnă că presiunile inflaționiste legate de costuri, pe viitor, se vor diminua semnificativ."

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, în scădere se află și ratele la credite.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul BNM: "Datele noastre arată că în lunile iulie-august pentru unele produse ratele au coborât chiar sub 10 la sută. Aceste rate susțin atât creditarea de consum, cât și finanțarea proiectelor de investiții și susținerea agenților economici în vederea relansării economiei."

Potrivit BNM, îmbunătățirea prognozei inflației „a devenit posibilă datorită adoptării în timp util a măsurilor de politică monetară de către regulator, diminuării prețurilor interne de consum, scăderii prețurilor internaționale și remedierii prognozei privind economia zonei Euro.

Opinia ta contează. Comentează!