SANDU: Putin trebuie să înțeleagă că cetățenii RM au făcut o alegere conștientă de a merge în marea familie a UE
Politic 7 martie 2024, 15:55 | 676

Moscova vrea să includă Republica Moldova în sfera sa de influență fără să țină cont de drepturile omului și libertatea de exprimare, dar Republica Moldova nu mai este pe masă așa cum și-a dorit Rusia, ci se află la masa negocierilor. Declarația a fost făcută de șefa statului Maia Sandu la București, unde se desfășoară Congresul anual al Partidului Popular European. „Putin trebuie să înțeleagă că cetățenii Republicii Moldova au făcut o alegere conștientă de a merge în marea familie a Uniunii Europene”, a subliniat Maia Sandu.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Rusia crede că nu trebuie să întrebe țări mai mici, ca noi, ce își doresc cu adevărat. Pentru Rusia, oamenii din Republica Moldova nu au niciun cuvânt de spus în planurile lor geopolitice. Suntem văzuți ca niște linii pe hartă. Dar oamenii din Republica Moldova au ales o altă cale."

În discursul său, Maia Sandu a pus accent pe provocările legate de războiul pe care Rusia l-a declanșat în Ucraina. Liderul de la Chișinău i-a îndemnat pe șefii de stat, de guvern și de partid prezenți la forumul de la București să apare democrația, libertatea alegerii și pacea.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Nu avem timp pentru dubii – Ucraina are nevoie de sprijinul deplin din partea tuturor țărilor europene libere. Nu există nicio sarcină mai urgentă decât sprijinirea Ucrainei și asigurarea păcii. Republica Moldova e chiar lângă Ucraina. Ceea ce se întâmplă în Ucraina va modela viitorul Republicii Moldova în deceniile următoare. Rusia vrea să incorporeze Republica Moldova în sfera sa de influență, fără a ține cont de drepturile omului, de libertatea de exprimare sau de întrunire, fără alegeri libere."

Maia Sandu le-a mulțumit membrilor Partidului Popular European pentru susținerea Republicii Moldova în aspirațiile ei europene, în lupta împotriva oligarhiei, capturării statului și a corupției.

Opinia ta contează. Comentează!