Maia Sandu i-a cerut lui Ion Chicu să-și dea demisia, iar Chicu i-a răspuns că Parlamentul trebuie dizolvat
Politic 4 decembrie 2020, 17:50 | 3493

Maia Sandu i-a cerut astăzi lui Ion Chicu să-și dea demisa. În opinia președintelui ales, asta ar fi cea mai scurtă cale pentru ca Republica Moldova să aibă un nou Parlament și un nou Guvern. Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Chicu afirmă că ”premierul împărtășește pe deplin opinia Maiei Sandu”, dar nu spune nimic despre o plecare din proprie inițiativă. Igor Dodon consideră că nu e cazul ca Ion Chicu să-și prezinte singur demisia, îndemnând opoziția să caute voturi la Partidul Șor pentru a vota o moțiune de cenzură.

Despre discuția sa la telefon cu Ion Chicu, Maia Sandu a scris pe facebook.

MAIA SANDU, președinte ales: "I-am spus că bugetul prezentat de Guvern nu este în măsură să ajute cetățenii. Dimpotrivă, conține scheme din care deputați corupți vor scoate bani în continuare. I-am spus că țara are nevoie de un alt Parlament și de un alt Guvern. Demisia Guvernului este cea mai scurtă cale spre acest obiectiv."

La scurt timp, pe facebook a apărut și reacția purtătorului de cuvânt al lui Ion Chicu, Boris Harea.

BORIS HAREA, consilier în comunicare al premierului: "În cadrul discuției, prim-ministrul Chicu a solicitat respectuos tuturor forțelor politice din Parlament să examineze minuțios proiectele bugetar-fiscale, or este convins că președintele ales înțelege foarte bine riscurile intrării în noul an fără buget aprobat. Premierul împărtășește pe deplin opinia președintelui ales că acest Parlament trebuie urgent dizolvat."

Iar Igor Dodon, liderul informal al PSRM, a declarat azi că dacă procedurile privind dizolvarea Parlamentului, prin demisia premierului Chicu și în lipsa unui nou Guvern vor începe la sfârșitul acestei luni, atunci alegerile parlamentare anticipate ar urma să aibă loc în perioada mai-iunie viitor, nu mai devreme. Dodon spune că Ion Chicu nu-și va da demisia din proprie inițiativă și îndeamnă opoziția pro-europeană să negocieze cu Partidul Șor pentru demiterea actualului Guvern. Asta în timp ce socialiștii și cei de la Partidul Șor susțin reciproc toate proiectele de legi, deja de câteva săptămâni, iar ieri și-au redistribuit locurile în Biroul Permanent al Parlamentului.

IGOR DODON, președinte în exercițiu, lider informal al PSRM: "Vreți să-l dați jos pe Chicu? Inițiați procedura! Aveți 26 de deputați împreună, PAS cu DA! Îi mai aveți pe ceilalți de la Plahotniuc eu îi pun împreună. Candu cu Filip. Mai aveți vreo 16-17. Aveți 42 de deputați. Încercați să vorbiți cu ”Pro Moldova”, cu Șor. Înțelegeți-vă și dați jos Guvernul! Dar înregistrați odată o moțiune de cenzură! Care-i problema?? Dacă sunteți așa de siguri că Guvernul acesta e rău."

Președintele ales, Maia Sandu, a îndemnat aseară cetățenii să iasă la un nou protest, duminică, 6 decembrie, față de coaliția neoficială PSRM-ȘOR. Potrivit Maiei Sandu, oamenii își doresc un Parlament care să-i reprezinte și un Guvern care să activeze în interesul cetățenilor. Liderul formațiunii ”Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a anunțat astăzi că se va alătura duminică protestului din Piața Marii Adunări Naționale.

Opinia ta contează. Comentează!