Americanii au de ales congresul
Externe 8 noiembrie 2022, 16:41 | 477

Americanii sunt aşteptaţi astăzi la urne în cadrul unor alegeri, care ar putea duce la câştigarea de către republicani a controlului asupra uneia sau ambelor camere ale Congresului. În joc sunt 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor şi 35 de locuri în Camera Senatului. ”Aceste alegeri vor determina direcţia ţării pentru cel puţin zece ani sau mai mult”, a declarat ieri actualul președinte, democratul Joe Biden. Fostul preşedinte, republicanul Donald Trump, a sugerat că va candida în alegerile prezidenţiale din 2024, afirmând că va face un mare anunţ pe 15 noiembrie.

Alegătorii americani sunt aşteptaţi la urne pentru alegerile parlamentare de la jumătatea mandatului prezidenţial, aşa-numitele "midterm elections", cruciale pentru viitorul politic al lui Joe Biden şi al predecesorului - şi poate succesorului - său, Donald Trump. Până în ultimul moment, Trump a lăsat să plutească incertitudinea asupra unui posibil anunţ al candidaturii sale. A dat însă asigurări că nu vrea să umbrească vizibilitatea candidaţilor republicani, pe care îi susţine în aceste alegeri.

DONALD TRUMP fost președinte al SUA: "Voi face un anunţ foarte mare, marţi, 15 noiembrie, la Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida."

Fostul preşedinte a refuzat să dea detalii, spunând că nu a vrut să distragă atenţia de la alegerile foarte importante, chiar critice, de marți. În faţa unei mulţimi de susţinători cu şepci roşii, culoarea republicanilor, fostul preşedinte în vârstă de 76 de ani a descris luni seară în culori extrem de sumbre America sub administraţia Joe Biden: ”O ţară în care creşterea preţurilor sugrumă gospodăriile, unde criminalitatea violentă este scăpată de sub control şi în care extrema stângă îndoctrinează copiii. ”Există o singură soluţie pentru a pune capăt acestei nebunii”, a pledat miliardarul republican. ”Dacă doriţi să puneţi capăt distrugerii ţării noastre şi să salvaţi visul american trebuie să votaţi pentru republicani”, a declarat Donald Trump.

Previziunile electorale spun că republicanii vor câştiga aproximativ 25 de locuri în Camera Reprezentanţilor, cu 435 de locuri, mai mult decât suficient pentru a obţine majoritatea. Analiştii au declarat că republicanii ar putea, de asemenea, să câştige singurul loc de care au nevoie pentru a obţine controlul Senatului. Sugestia lui Trump că va candida pentru a doua oară la Casa Albă a venit după un discurs, în care l-a criticat pe Biden şi a spus că Statele Unite sunt o „naţiune în declin” sub conducerea acestuia.

Ieri, Joe Biden a avertizat, în faţa unei mulţimi de la Bowie State University, că o victorie republicană ar putea slăbi instituţiile democratice ale ţării.

JOE BIDEN președintele SUA: "Astăzi ne confruntăm cu un punct de inflexiune. Este un moment cu care ne confruntăm odată la trei, patru, cinci generații. Ştim în sinea noastră că democraţia noastră este în pericol. Ultimele sondaje arată 76% din americani își fac griji în privința menținerii democrației noastre. Este șansa generației voastre să o apărați."

Joe Biden i-a îndemnat pe americani să apere democraţia într-o ultimă pledoarie în ajunul unor alegeri care ar putea să îi afecteze susţinerea politică în Congres şi să îl pună pe rivalul său, Donald Trump, pe orbită pentru scrutinul prezidenţial din 2024, transmite AFP.

Opinia ta contează. Comentează!