Din cauza navei scufundate X-Press Pearl, Sri Lanka se confruntă cu una dintre cele mai mari crize marine din ultimii zece ani
Externe 3 iunie 2021, 20:35 | 890

Sri Lanka se pregătește pentru un dezastru ecologic. Încercările de a tracta nava X-Press Pearl în ape mai adânci au eșuat. Înainte să ia foc, nava transporta acid azotic, peleți de plastic, motorină și păcură. Flăcările au fost stinse la începutul săptămânii, însă ambarcațiunea a fost distrusă.

Experții se tem că sutele de tone de păcură din rezervoarele cargobotului ar putea devasta viața marină și plajele din zonă. Au fost pregătite deja dispozitive de extragere a petrolului din apă, dispersanți chimici și bariere plutitoare pentru controlarea scurgerilor.

MALCOLM RANJITH, arhiepiscop de Colombo: "Dacă nava se scufundă, petrolul de pe navă se va scurge în ocean și pe plajă, iar pescarii noștri își vor pierde slujba. Nu putem permite asta."

MALEESHA GUNAWARDANA, coordonator de avocatură la proiectul Pearl: "În această situație se pot aduna toxine și poluanți în apă și poate deveni totul foarte toxic. Aceste substanțe chimice se pot scurge în corpurile animalelor marine care le consumă."

Pe lângă viața marină este amenințată și industria pescuitului din Sri Lanka, întrucât pescarilor din zonă li s-a spus să rămână la țărm din cauza poluării.

JOSHUA ANTHONY, membru al Societății Pescuitului Ja-Ela: "Nu putem merge pe mare, ceea ce înseamnă că nu ne putem câștiga existența."

Nava înregistrată în Singapore a ars două săptămâni, înainte să înceapă să se scufunde în apropierea portului Colombo. O parte din carena navei s-a așezat pe fundul mării. Navele marinei din Sri Lanka și mai multe avioane monitorizează epava, căutând scurgeri, însă operațiunea este îngreunată de vremea rea. Între timp, guvernul din Sri Lanka a anunțat că va încerca să obțină compensații pentru incident, iar autoritățile din Singapore și-au lansat propria anchetă.

Opinia ta contează. Comentează!