O biserică veche riscă să fie o ruină
Social 15 aprilie 2024, 20:22 | 263

Una din cele mai vechi biserici de pe aceste meleaguri riscă să se transforme într-o ruină. Lăcașul „Nașterea Maicii Domnului” din satul Briceni, raionul Dondușeni, veche de 140 de ani, degradează lent și o intervenție este absolut necesară. Biserica este cunoscută ca singurul locaș sfânt neatins de autoritățile sovietice, aflăm din reportajul colegilor noștri de la Nord News.

ANDREI TOCARCIUC, paroh: "Din perioada când a fost construită ea, până în 1921 a purtat hramul „Sfântului Ierarh Nicolae”, în anul 1922, Sfântul Gurie, Episcop de Chișinău și Hotin, a sfințit-o și a schimbat hramul în „Nașterea Maicii Domnului”, care este și până în ziua de astăzi."

Biserica din Briceni a fost multă vreme locul, unde veneau și oamenii din satele vecine.

EUGEN BERLIBA, profesor de istorie: "La Sfintele Paști, veneau la sfințirea păștii locuitori din Sauca, Briceni, Moșana, Climăuți, Gîrbova. În jurul bisericii nu încăpeau oamenii. Când ieșeau de la sfințirea păștii pe drumul acesta practic mergea un furnicar, dura 5-10 minute până treceau dealul. Pe care-i vedeam eu de-acasă veneau în partea aceasta."

Una dintre comorile biserici este și o icoană din 1941, donată de enoriașii satului.

ANDREI TOCARCIUC, paroh: "Este o icoană de la Gârbovăț, este o icoană foarte frumoasă, veche, pe care noi o păstrăm. Toate icoanele sunt scumpe, dar anume vechimea ei este pentru noi o adevărată comoară, care o vom păstra și o vom pune la un loc înalt, foarte frumos."

Parohul bisericii Andrei Tocarciuc, spune că pe an ce trece, numărul celor ce trec pragul lăcașului este în descreștere.

ANDREI TOCARCIUC, paroh: "Ca în fiecare sat, situația aceasta este și în toată Moldova. Practic lumea nu prea umblă la biserică, dar noi ne străduim. Vrem să o renovăm, vrem să o reparăm."

Cei 400 de locuitori ai satului Briceni rămân în speranța că biserica va fi salvată și restaurată, ca să fie și de acum înainte un pilon spiritual pentru generațiile viitoare.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie