Audit extern: nu avem datorii la Gazprom
Economic 4 septembrie 2023, 19:52 | 1163

Compania internațională de audit care a verificat creanțele Moldovagaz față de Gazprom nu a identificat așa-zisa datorie de 800 de milioane de dolari, invocată de gigantul rus. Anunțul a fost făcut de președintele Maia Sandu, care a precizat că Guvernul de la Chişinău va face curând o declaraţie oficială cu privire la constatările auditului efectuat de experții străini.

Maia Sandu a făcut declarațiile privind auditul datoriei Moldovagaz duminică, la Kongaz, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții „Asociației Femeilor” din Găgăuzia. Potrivit șefei statului, detaliile controlului efectuat de compania străină vor fi anunțate în cursul acestei săptămâni.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Săptămâna viitoare guvernul nostru va ieși și va spune că am angajat o companie internațională care a făcut un audit și care a stabilit că nu avem datorii față de Gazprom de 800 de milioane de dolari. Au încercat să ne păcălească rapid. Ne-au lăsat fără gaz. Iarna era în prag. Ne-au spus: „Hai semnați rapid că o să întoarceți 800 de milioane de dolari în patru ani și veți avea gaz”. Noi am spus că nu putem semna, pentru că sunt bani foarte mari. Ne-au spus: „Nu o să aveți gaz”. Nimeni în 30 de ani nu a încercat să cumpere gaz în altă parte. Dacă gazul este vândut doar de un monopolist, atunci acest lucru nu este normal."

Șefa statului a dat detalii despre negocierile cu Gazprom din toamna anului 2021, atunci când Republica Moldova s-a pomenit într-o criză energetică ce a durat luni de zile. Maia Sandu a subliniat că negociatorii ruși au decis să nu reînnoiască contractul în ultimul moment și că ar fi intenționat să „ducă de nas” delegația moldovenească. Potrivit șefei statului, șefii Gazprom au spus atunci că autoritățile de la Chișinău nu vor reuși să facă în două luni modificările legislative necesare și nu vor putea semna noi contracte cu alte companii de aprovizionare.

În toamna anului trecut, Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom cu companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie. Cele două companii s-au obligat să facă auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, malul drept, până la sfârșitul lunii martie curent. Auditorii urmau să evalueze datoria pentru 30 de ani. Gazprom nu a dat un răspuns companiei Moldovagaz privind termenul pentru extinderea auditului. Acum două luni, ministrul Energiei, Victor Parlikov, a anunțat că raportul privind auditul extern al datoriei Moldovagaz va fi transmis în viitorul apropiat concernului rus Gazprom. De notat că în prezent doar malul stâng al Republicii Moldova este aprovizionat cu gaze naturale de la Gazprom. Malul drept prucură cantitățile necesare de gaz de pe piața europeană.

Opinia ta contează. Comentează!