Louvre protejează operele Ucrainene
Externe 19 iunie 2023, 20:11 | 300

Opere de artă ucrainene, inclusiv prețioase icoane bizantine, au fost evacuate în secret din Kiev pentru a fi păstrate în siguranță la muzeul Louvre din Paris, în timp ce rușii își continuă războiul în Ucraina. Cinci dintre lucrări sunt expuse publicului în cadrul expoziției "Originile imaginii sacre", scrie AFP. Sunt doar câteva dintre miile de opere de artă, scoase din țară sau adăpostite pentru a le proteja de război.

Departe de linia de front și acum expuse la muzeul Louvre, aceste lucrări datează din secolul al VI-lea. Originare din Mănăstirea Ecaterina de pe muntele Sinai, portretele din imagini au fost cumpărate în secolul al XIX-lea de către un cuplu faimos de colectori ucraineni, care le-au donat țării lor câțiva ani mai târziu, scrie France 24.

MAXIMILIEN DURAND, director, Departamentul de artă bizantină și creștină din Louvre: "Intenția muzeului a fost de a proteja cele mai fragile și prețioase piese din colecția lor. Aceste picturi pe lemn care au fost transferate la Louvre cer condiții de manevrare speciale pentru a fi păstrate."

16 piese au fost mutate în Franța în luna mai, în cadrul unei operațiuni secrete și riscante. Dintre acestea, cinci au fost aduse la Paris pentru a fi arătate publicului larg, mai notează Franc 24.

RIMA ABDUL-MALAK, ministru al Culturii din Franța: "Aceste lucrări sunt primele obiecte culturale, care au fost luate din Ucraina pentru a fi păstrate în siguranță. Această decizie, această operațiune secretă a fost gândită, organizată și pregătită la sfârșitul lunii februarie. Aceste icoane simbolizează durabilitatea istoriei, forța istoriei și abilitatea noastră de a le transmite din generație în generație. Ele ne oferă o speranță mare pentru viitor. Umanitatea va învinge barbarismul și arta va fi mereu acolo pentru a ne aminti acest lucru."

OLEKSANDR TKACENCO, ministrul Culturii din Ucraina: "Ne permite să menținem atenția asupra a ceea ce fac barbarii ruși împotriva culturii ucrainene. Ei au furat artefactele noastre, ei au ruinat siturile noastre de patrimoniu cultural. Și aceasta arată importanța, cât de uriaș este patrimoniul cultural ucrainean, ce este parte din patrimoniul mondial."

Expoziția "Originile imaginii sacre" se desfășoară până pe 6 noiembrie. Urmând exemplul Franței, câteva țări europene au grijă temporar de sute de lucrări de artă din muzeele ucrainene.

Opinia ta contează. Comentează!