Un miliard pentru destabilizări
Politic 3 noiembrie 2023, 15:51 | 471

Un miliard de lei! Aceasta este suma oferită de Rusia grupului criminal condus de Ilan Șor pentru a destabiliza situația din Republica Moldova. Despre aceasta a comunicat astăzi directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață. Potrivit lui, Federația Rusă încearcă să compromită procesele electorale din Republica Moldova, pentru promovarea unor interese ascunse.

ALEXANDRU MUSTEAȚĂ, șeful Serviciului de Informații și Securitate: "Toate aceste metode sunt implementate prin intermediul lui Ilan Șor, care a creat un grup criminal organizat dintr-o rețea de deputați, funcționari publici, jurnaliști, reprezentanți ai mediului de afaceri, lideri politici și de opinie și care finanțează ilegal partide politice. Coruperea alegerilor electorale are loc în toate localitățile Republicii Moldova, avem documentate peste 160 de volume de dosare penale, iar 63 au fost expediate în judecată de către instituțiile competente."

Potrivit Serviciului de Informații și Securitate, doar pentru protestele stradale organizate de Ilan Șor au fost cheltuite peste 200 de milioane de lei. Este vorba despre suma care a reușit să fie documentată de polițiști. De asemenea, au fost documentate acțiunile grupării Șor de a crea și finanța mai multe partide, care au preluat practicile Partidului Șor, declarat neconstituțional, și acționează concertat.

ALEXANDRU MUSTEAȚĂ, șeful Serviciului de Informații și Securitate: "Constatăm faptul că modul de operare a Federației Ruse și a agenților săi, prin sfidarea totală a legii statului de drept și tuturor proceselor democratice, sunt flexibili în utilizarea oricăror metode necesare în termen destul de scurt. Pe când într-un stat democratic, precum este Republica Moldova, cadrul legislativ nu oferă pârghii și instrumente care să ofere răspunsuri imediate pentru a combate eficient întreg spectrul de forme al atacului hibrid."

De partea cealaltă, fugarul Ilan Șor spune că banii ar veni nu din Rusia, ci din afacerea lui, iar aceste surse financiare ar fi destinate dezvoltării Republicii Moldova, nu destabilizărilor.

ILAN ȘOR, politician fugar: "Mai întâi de toate, nu un miliard de lei. Nu vă zgârciți! Aproape trei miliarde de dolari deja sunt pregătiți. În al doilea rând, nu pentru destabilizare, dar pentru pensii, gaz, drumuri, infrastructură și proiecte sociale. Cât despre finanțarea partidului, într-adevăr, acest lucru îl fac toți. De ce ar trebui să ascundem?"

Raportul detaliat elaborat de SIS a fost expediat în Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție și Comisiei Electorale Centrale pentru a fi luate măsuri „imediate și decisive”. Alexandru Musteață a mai menționat că după scoaterea în afara legii a Partidului Șor, liderul formațiunii, Ilan Șor, ar fi migrat activitatea partidului către un nou proiect politic. Prin intermediul acestei formațiuni, ar fi fost virate sume mari de bani, provenite inclusiv din Federația Rusă, pentru coruperea procesului electoral. Despre ce partid este vorba și cum au fost folosiți banii proveniți din Rusia, aflați în principalul buletin de știri, de la ora 19:00.

Opinia ta contează. Comentează!