Termenul înregistrării domiciliului sau reședinței temporare nu poate fi mai mic de trei luni, până la data primului tur de scrutin
Social 27 iulie 2023, 15:38 | 545

Exercitarea dreptului de vot la alegerile locale din 5 noiembrie se va face în condiții speciale. Potrivit noilor prevederi ale Codului electoral, termenul înregistrării domiciliului sau reședinței temporare nu poate fi mai mic de trei luni, până la data primului tur de scrutin. Se face pentru a împiedica ”migrația artificială” a alegătorilor, spun autoritățile. În premieră, cetățenii vor putea vota și cu pașaportul.

ALEXANDRU BERLINSCHII secretarul CEC: "Toți cei care își vor modifica domiciliul sau reședința după data de 5 august nu vor avea posibilitatea să voteze în cadrul alegerilor locale generale. Obligativitatea este ca până atunci alegătorii să-și facă regulă în acte."

Regula e valabilă în cazul în care alegătorul își schimbă domiciliul dintr-o unitate administrativ-teritorială în alta. Restricțiile nu sunt valabile pentru alegerile prezidențiale sau parlamentare.

ALEXANDRU BERLINSCHII secretarul CEC: "Codul electoral prevede ca domiciliul sau reședința să aibă minim trei luni. Să admitem un caz ipotetic: eu din orașul Ialoveni urmează să-mi desfășor studiile în Chișinău, și, spre exemplu, la data de 10 septembrie îmi perfectez o reședință în municipiul Chișinău, dar am domiciliul de bază în orașul Ialoveni. Respectiv, odată ce reședința nu are acel termen de 3 luni, eu mă voi regăsi la domiciliu. Respectiv, dreptul meu de vot nu va fi încălcat."

Măsura a fost promovată de Asociația Promo-LEX și de către observatorii internaționali. În avizul său privind noul Cod electoral, Comisia de la Veneția a apreciat măsura drept o precauție rezonabilă pentru integritatea alegerilor locale.

NICOLAE PANFIL, director de program, Promo-LEX: "Acest lucru s-a introdus în cod, urmare a observațiilor, comentariilor și propunerilor făcute de Asociația Promo-LEX, dar și misiunile de observare internaționale, pornind de la niște fapte care au fost observate în 2015 și 2019, la alegerile locale, când unele partide, unii concurenți electorali, prevalând cadrul legal care nu era unul foarte exact, organizau o migrație internă, artificială a alegătorilor dintr-o localitate în alta pentru a-și asigura câștigul eventual într-o localitate, în care erau interesați."

Experții subliniază că soluționarea problemei „migrației artificiale” nu trebuie să afecteze dreptul alegătorilor și că unele aspecte teoretice ar trebui îmbunătățite.

NICOLAE PANFIL, director de program, Promo-LEX: "Acum, care poate fi problema în legătură cu acest aspect. Este că, așa cum este formulat acum în codul electoral, nu este suficient de clar dacă acele restricții care se impun în această perioadă de trei luni de zile, ar urma sau nu să afecteze dreptul de vot al unor categorii de alegători, pentru că, cu siguranță, noi nu putem să pornim de la prezumpția că alegătorii care își schimbă eventual domiciliul sau reședința în această perioadă de trei luni de zile, neapărat o fac că sunt motivați sau determinați de anumiți factori politici. Și atunci, pentru a evita posibile situații pentru a încălca dreptul la vot, am sugerat Comisiei electorale să vină cu un regulament, să vină cu detaliere pentru a explica unele situații mai specifice."

Noul Cod electoral mai prevede, în cazul alegerilor locale, revizuirea vârstei necesare pentru a candida pentru funcția de primar: de la 25 la 23 de ani. Candidatul trebuie să aibă cel puțin studii gimnaziale. O altă modificare îi vizează pe candidații independenți. În acest sens, s-a redus numărul de semnături, care trebuie să fie colectate pentru a candida pentru funcția de primar, de la 5%, la 1%, sau de la cel puțin 150 de semnături la 100 de semnături, cel puțin.

S-a extins lista de acte, în baza cărora se poate vota astfel că cetățenii o vor putea face și cu pașaportul.

Asociația Promo-LEX planifică să aibă în teritoriu peste 40 de observatori pe termen lung, iar în ziua alegerilor, în secțiile de votare selectate, în jur de 600 de observatori statici, și alți peste 140 observatori mobili.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie