Vlad Batrâncea și Olga Cebotari s-au întâlnit cu liderul Partidului „Spravedlivaia Rossia” sub steagul ”Novorossiei”
Politic 19 octombrie 2022, 15:44 | 746

Doi dintre liderii PSRM au mers la Moscova și au strâns mâna sateliților lui Putin din Partidul „Spravedlivaia Rossia”. Au făcut-o sub steagul așa-numitului proiect ”Novorossia”, care presupune înglobarea sudului Ucrainei, dar și a Basarabiei, într-un spațiu politic rus. Delegația neoficială de la Chișinău a fost formată din secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrâncea, și membrul Comitetului executiv al PSRM, Olga Cebotari, fost vicepremier pentru Reintegrare. ”Gestul celor doi socialiști atentează la suveranitatea Republicii Moldova”, afirmă analistul politic Anatol Țăranu.

Cei doi emisari socialiști s-au întâlnit la Moscova cu Serghei Mironov, liderul Partidului „Spravedlivaia Rossia”. Vlad Batrîncea și Olga Cebotari și-au salutat gazda sub steagul proiectului ”Novorossia”, reapărut odată cu crearea așa-ziselor republici populare Donețk și Lugansk din estul Ucrainei. Însă, ideologic vorbind și conform împărțirii administrativ-teritoriale din perioada Imperiului Țarist, ”Novorossia” includea în sens restrâns provinciile Herson, Ekaterinoslav și Taurida, iar în sens larg includea și gubernia Basarabiei.

Gestul celor doi socialiști atentează la suveranitatea Republicii Moldova, afirmă analistul politic Anatol Țăranu.

ANATOL ȚĂRANU, analist politic: "Faptul că această vizită s-a desfășurat într-o încăpere unde era afișat și steagul așa-numitei ”Novorossii”, confirmă încă o dată faptul că delegația socialiștilor este pe post de agentură rusească în politica moldovenească, pentru că ”Novorossia” nu este altceva decât un proiect geo-politic al Federației Ruse în derulare, care vizează nemijlocit Republica Moldova. Ceea ce fac socialiștii, ei, indiscutabil, manifestă un afront față de suveranitatea statală a Republici Moldova."

Am încercat să obținem un comentariu de la liderul PSRM, Vlad Batrâncea, privind gestul său, dar acesta nu a fost de găsit la telefon.

În cadrul întâlnirii de la Moscova, Serghei Mironov și socialiștii moldoveni au vorbit inclusiv despre politica internă a Republicii Moldova.

SERGHEI MIRONOV, președintele Partidului „Spravedlivaia Rossia”: "Acum ne facem griji pentru republica voastră, pentru voi. Urmărim cu atenție și vedem protestele mari, care au loc împotriva politicilor președintelui și a partidului de guvernământ. Văd cum luptă Partidul Socialiștilor, cum încearcă să influențeze situația."

În comunicatul publicat pe site-ul „Spravedlivaia Rossia” se arată că participanții la întâlnire au convenit asupra faptului că în ultima perioadă, situația din regiunea transnistreană s-a înrăutățit considerabil, iar așa-zisa ”republică nistreană” are nevoie de ajutorul Rusiei mai mult ca oricând.

VLAD BATRÂNCEA, secretarul executiv al PSRM: "Noi, ca partid, am adoptat în această situație singura poziție corectă. În raport cu toate organizațiile internaționale, cu ambasadorii și politicienii, promovăm statutul de neutralitate și suveranitate a Republicii Moldova."

În comunicatul formațiunii moscovite se mai spune că liderii „Spravedlivaia Rossia” și cei doi emisari socialiști au vorbit și despre așa-zisa ”operațiune militară specială” a Rusiei în Ucraina. În cadrul discuțiilor, Vlad Batrâncea ar fi declarat că ”majoritatea cetățenilor Republicii Moldova crede că Rusia este un partener și un bun prieten”. Asta chiar dacă cel mai recent sondaj de opinie prezentat de IDIS Viitorul arată că „în Republica Moldova este o dominare puternică a ideii că Rusia duce un război de ocupație asupra Ucrainei”. Mai exact, peste 60% din respondeți spun că Putin personal și statul rus sunt responsabili pentru conflictul militar din Ucraina.

Opinia ta contează. Comentează!