ZEL-urile: prea multe scutiri
Economic 4 aprilie 2023, 19:42 | 818

Zonele economice libere din Republica Moldova vor fi încadrate într-un regim concurențial echitabil în raport cu alte companii. O decizie în acest sens a fost aprobată de Guvern. Autorul inițiativei, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a comparat activitatea zonelor economice libere cu o schemă scutită de prea multe taxe.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: "A fost strecurată o prevedere care nu este tocmai corectă în privința altor jucători de pe piață. Această prevedere permitea ca o marfă produsă pe teritoriul Zonei economice libere să fie introdusă pe teritoriul vamal al Republicii Moldova fără achitarea de taxe, atât timp cât pe teritoriul ZEL-ului se schimba poziția tarifară. Este o invenție pur moldovenească, o schemă i-am putea spune."

Prevederea punea în condiții incorecte alți agenți economici și din acest motiv a fost nevoie să fie eliminată, a explicat ministrul Alaiba.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: "Țin să menționez că această decizie nu afectează în niciun fel investitorii străini de pe teritoriul zonelor economice libere și nu va descuraja în niciun fel investițiile corecte în aceste regimuri."

Contractele încheiate de administrațiile ZEL-urilor și rezidenții nu vor fi coordonate cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Modificările urmează să treacă și de Parlament.

Opinia ta contează. Comentează!