Viceprimarul Ilie Ceban, audiat la CNA
Politic 18 martie 2024, 19:45 | 662

Viceprimarul de Chișinău, Ilie Ceban, a fost audiat astăzi de către ofițerii Centrului Național Anticorupție în contextul unei proceduri contravenționale privind gestionarea bugetului municipal. Informația a fost confirmată de Serviciul de presă al CNA. „Sesizarea a fost depusă de niște incompetenți”, a reacționat Ilie Ceban.

Șefa Serviciului de presă al CNA, Angela Starinschi, ne-a precizat că viceprimarul de Chișinău a fost citat pentru audieri, dar s-a abținut să facă declarații.

În replică, Ilie Ceban afirmă că „sesizarea la CNA a fost depusă de persoane incompetente, care nu cunosc detaliile privind gestionarea bugetului municipal”.

ILIE CEBAN, viceprimar de Chișinău: "A fost aprobat bugetul provizoriu, în data de 29 decembrie. Este o procedură standard, care se aplică atunci când nu este aprobat un buget. Respectiv, niște incompetenți au depus o sesizare, fără să cunoască detaliile - cum se aprobă, să cunoască esența aprobării unui buget provizoriu. Am fost și am depus explicații în acest sens, dar am solicitat să fie anexate mai multe acte, care confirmă modul de aprobare a unui buget provizoriu."

Despre acest caz a vorbit la ședința Primăriei și primarul Ion Ceban.

ION CEBAN, primar de Chișinău: "De câteva săptămâni, colegii noștri tot mai des sunt invitați pe la instituțiile de drept, începând cu CNA, Procuratură și tot așa mai departe, pentru a da tot felul de explicații pe dosare inventate. Astăzi domnul viceprimar nu este la ședință, pentru că în loc să se ocupe de treburile Primăriei, trebuie să se ducă să dea tot felul de explicații, chestiuni inventate de către unii deputați, consilieri PAS pe la instituțiile de drept."

Șeful grupului de consilieri ai PAS, Zinaida Popa, ne-a confirmat că anterior au fost depuse sesizări la instituțiile de drept cu referire la presupusele ilegalități comise de unii funcționari municipali și așteaptă ca instituțiile abilitate să investigheze cazurile.

ZINAIDA POPA, președintele grupului PAS în CMC: "Incompetența, de care dă dovadă Ion Ceban, o camuflează prin victimizare. Cu privire la invitarea reprezentanților Primăriei la instituțiile de drept ca să dea anumite explicații. Eu cred că așa este normal. Fiecare trebuie să răspundă pentru acțiunile sale. Noi de mai multe ori, și nu doar noi, dar și societatea civilă, și locuitorii municipiului Chișinău, am sesizat despre corupție, despre ilegalități, despre încălcarea drepturilor cetățenilor."

Anterior, grupul Partidului Acțiune și Solidaritate din Consiliul municipal Chişinău a făcut un denunţ la Procuratura Generală şi CNA, şi a cerut să fie investigat modul de creare a bugetului. Potrivit consilierilor PAS, au fost identificate mai multe încălcări ale legislaţiei privind finanţele publice.

Opinia ta contează. Comentează!