Cadourile și datoriile Marinei Tauber
Politic 1 aprilie 2024, 20:10 | 796

Cadouri de zeci de mii de dolari și euro, casă spațioasă, automobil de lux și cheltuieli care depășesc cu mult zece salarii medii pe economie. Asta a indicat în declarația de avere pentru anul 2023 deputatul fostului Partid Șor, Marina Tauber. Ce venituri a înregistrat Tauber anul trecut, aflați în continuare.

Potrivit declarației de avere și interese persoanele, depusă la Autoritatea Națională de Integritate, Marina Tauber a acumulat anul trecut venituri totale de peste un milion 280 de mii de lei. Dintre aceștia, peste 28 de mii de lei constituie salariul din activitatea de deputat și indemnizații de aproape șapte mii de lei. Restul sumei a fost câștigată la evenimente de familie - 43 de mii de dolari au fost primiți drept cadou la sărbătorile de iarnă, 13 mii de euro la serbarea zilei de naștere, iar alte 13 mii de euro i-a primit cadou de 8 martie. La capitolul „bunuri imobile”, Tauber indică un apartament de 72 de metri pătrați pe care îl are în proprietate din 2007 și a cărui valoare este de 496 de mii de lei. Deputatul închiriază alte două bunuri imobile. Este vorba despre o casă de 180 de metri pătrați pentru chiria căreia a achitat anul trecut 24 de mii de euro și un oficiu din primăria Orhei de 119 metri pătrați pentru care a cheltuit în 2023 peste 390 mii lei. Marina Tauber are de achitat patru datorii - 60 de mii de dolari îi datorează Victoriei Șapa, membru al partidului ”Șansă”, 350 mii de lei a împrumutat de la deputatul și colegul ei de partid, Vadim Fotescu, iar alte două împrumuturi, unul de 850 de mii și altul de 900 de mii de lei îi datorează fugarului Ilan Șor. Tauber conduce un Volkswagen Passat produs în 2018 și pe care îl închiriază din 2019. Pe parcursul anului trecut, parlamentara a cheltuit 600 de mii de lei pentru „servicii personale” și aproape 40 de mii de lei pentru închirierea automobilului. De asemenea, Tauber deține aproape 18 milioane de lei în 4,6 cote de participare la Unibank, instituție financiară aflată în proces de lichidare, vizată în dosarul ”Frauda bancară”.

Am sunat-o pe Marina Tauber ca să aflăm cine sunt persoanele care i-au oferit cadouri consistente, dar și cum va returna datoriile de sute de mii de lei, ținând cont de veniturile sale oficiale, dar aceasta nu a răspuns la telefon.

Tauber este cercetată penal pentru acceptarea cu bună știință a finanțării ilegale a Partidului Șor, declarat neconstituțional. Potrivit procurorilor, aceasta a recepționat de la grupul criminal organizat condus de fostul deputat Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, mijloace bănești în sumă de aproape zece milioane de lei, dintre care peste 740 de mii de lei i-ar fi introdus fals în formularele de donații.

Opinia ta contează. Comentează!