PARLICOV: Tarifele la gazele naturale s-ar putea reduce de la aproape 30 de lei, la aproximativ 15 lei metrul cub
Economic 17 mai 2023, 19:41 | 1810

Tarifele pentru gazele naturale se vor reduce aproximativ la jumătate. Ieftinierea nu se va produce însă imediat, ci în toamna acestui an. Estimarea îi aparține ministrului Energiei, Victor Parlicov. Potrivit lui, un metru cub de gaze ar putea costa consumatorii finali între zece și 20 de lei. Asta în timp ce tariful actual se apropie de 30 de lei.

Victor Parlicov a declarat, în cadrul unei emisiuni TV, că nu este posibilă micșorarea tarifului la gaze în lunile de vară, chiar dacă prețul de achiziție de pe piața europeană a scăzut considerabil în ultimele luni. Ministrul spune că după ce vor fi acoperite toate devierile tarifare acumulate anterior, iar Enegocom va procura gaz pentru a-și suplini stocurile pentru sezonul rece, vor exista premise de reducere a tarifului.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "- După estimările pe care le am de la ANRE, este vorba mai aproape de toamnă. Posibil să fie puțin mai devreme. O să vedem. - Deci, putem ajunge la zece lei, așa cum propune Igor Dodon? Dodon a spus că acesta e tariful real. - Igor Dodon să aducă gaz cu zece lei... Dacă nu-i ajung lui Dodon 3250 de lei, îi împrumut eu. - Dar putem ajunge la acest tarif sau e ireal? - Dacă ar fi posibil astăzi să se ajungă la banii aceștia, eu vă asigur că furnizorii din piața liberă, deja astăzi ar fi vândut. Dar eu n-am auzit de așa prețuri. Sunt prețuri bune, cu mult mai bune decât tariful actual, dar departe de zece lei. - Departe de zece lei - cât? - Cam între 15 și 20... Cam între zece și 20!"

Victor Parlicov a mai spus că Republica Moldova nu și-a procurat deocamdată stocuri de gaze pentru iarna care vine, întrucât așteaptă ca prețurile pe piața internațională să mai scadă. În prezent, consumatorii casnici achită un tarif necompensat de 29 de lei și 27 de bani pentru un metru cub de gaz.

Opinia ta contează. Comentează!