Zeci de artiști cu renume din peste 15 țări au venit la Chișinău, la Festivalul de Operă și Balet „Maria Bieșu”
Cultură 6 septembrie 2023, 19:57 | 1600

Zeci de artiști cu renume din peste 15 țări au venit la Chișinău, la Festivalul de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Evenimentul începe mâine cu Macbeth, operă în patru acte de Giuseppe Verdi. Organizatorii afirmă că cea de-a XXXI-a ediție a festivalului va rămâne mult timp în memoria colectivă.

NICOLAE DOHOTARU, director al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”: "Vreau să fiți oaspeți în cadrul festivalului la orice spectacol ca să vedeți câtă muncă se depune în acest teatru, câtă muncă depune orchestra, soliștii, corul, baletul, pentru a menține teatrul la un nivel artistic înalt."

În programul festivalului au fost incluse numai lucrări celebre - ”Macbeth", "Tosca", „Turandot", „Lacul Lebedelor" sau „Don Quijote". Vor fi și două concerte speciale, "Ave Maria Concert", ce se va desfășura la Sala cu Orgă, și Concertul de Gală, care va marca închiderea festivalului. S-a lucrat multe pentru acest eveniment, afirmă scenograful Iurie Matei.

IURIE MATEI, scenograf al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”: "Sunt renovate costumele aproape în totalitate la spectacolul „Turandot". Am făcut acest lucru înainte de a pleca în Estonia, m-am gândit și la festivalul din acest an. Sunt echipe care lucrează zi de zi."

Printre organizatorii Festivalului ”Maria Bieșu” este și Institutul Cultural Român.

MONICA BABUC, director al Institutului Cultural Român: "Ne dorim sincronizarea celor două ramuri foarte importante a culturii românești, în cazul dat - a culturii care reprezintă teatrul lirici, de pe ambele maluri ale Prutului. Contribuția Institutului Cultural Român la Chișinău în cadrul acestui festival vine anume în contextul acestei viziuni."

Actuala ediție a festivalului este marcată de prezența unor artişti consacrați din Georgia, Germania, Ucraina, Italia, Lituania, Olanda, Peru, Argentina, Spania sau Japonia.

Festivalul se va desfășura la Chișinău până pe 24 septembrie.

Opinia ta contează. Comentează!