Sandu: 688 de persoane care au primit prima doză de vaccin Pfizer din fac parte din categoria „neamuri”
Politic 1 aprilie 2021, 19:35 | 1846

Maia Sandu scoate la iveală abuzurile campaniei de vaccinare. Într-o intervenție la Jurnal TV, președintele a declarat că 688 de persoane, care au primit prima doză de Pfizer, fac parte din categoria „neamuri”, iar 139 sunt angajați la stat, care nu erau eligibili pentru vaccinare la prima etapă a Planului național de imunizare. Maia Sandu a solicitat listele de la Ministerul Sănătății pentru a afla cum au fost distribuite puținele dozele de Pfizer. ”Este o dovadă de corupție”, a declarat Sandu.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Noi o să sesizăm procuratura. Eu aștept informații mai detaliate decât cele pe care ni le-au prezentat. Sunt niște oameni care trebuie să răspundă pentru că vaccinul ăsta a fost dat pe mâna unui director de spital, unui șef de secție."

Potrivit Maiei Sandu, la Centrul consultativ de diagnostic al Ministerului Apărării au fost folosite necorespunzător 48 de doze de vaccin, la Centrul medicilor de familie numărul 1 de la Botanica - 64 de doze, la Centrul medicilor de familie de la Bălți - 71 de doze, la Cantemir - 35 de doze, la Ceadîr-Lunga - 21 de doze. O situație similară a fost atestată la Edineț, Ocnița, Rezina, Ungheni, dar și la Institutul Oncologic din Chișinău. După afirmațiile respective au urmat reacțiile. Reprezentanții Ministerului Apărării susțin că respectă toate prevederile ordinului 93 „Cu privire la implementarea Planului național de imunizare anti-COVID-l9”.

REACȚIE MINISTERUL APĂRĂRII: "Cele 48 de persoane vaccinate în perioada 29-30 martie curent sunt cadre medicale din subdiviziunile Armatei Naţionale, care nu s-au regăsit în categoria „personal din instituţii medico-sanitare” din Registrul electronic de vaccinare COVID-19. Prin urmare, aceşti specialişti au fost incluşi la compartimentul „alte contingente”, ceea ce a generat interpretarea eronată a datelor înregistrate privind categoriile persoanelor vaccinate."

A reacționat și serviciul de presă al bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah.

REACȚIE BAȘCANUL GĂGĂUZIEI: "În total, 42 de vaccinuri Pfizer au fost livrate la Ceadîr-Lunga. Din acest lot, în Centrul de sănătate Ceadîr-Lunga au fost vaccinați 20 de angajați ai Centrului de reabilitare Ceadîr-Lunga. La includerea în baza de date a inventarului de vaccinuri, această categorie de lucrători din domeniul sănătății a fost atribuită coloanei „Alt personal”. Astfel, afirmațiile conform cărora, ”21 de doze de vaccin Pfizer au dispărut din sistem” nu corespund adevărului."

Anterior, reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că au inițiat o anchetă în legătură cu semnalele privind imunizarea abuzivă. În cadrul talk-show-ului de la Jurnal TV, moderatorul a întrebat-o pe Maia Sandu când va merge la vaccinare.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Mie nu mi-a venit rândul. Și noi nu suntem în situația în care să avem suficient vaccin și oamenii să nu vrea să se vaccineze. Suntem încă, din păcate, în situația în care nu avem suficient vaccin pentru cei care vor să se vaccineze. Când o să-mi vină rândul, atunci o să mă vaccinez. Cu AstraZeneca o să mă vaccinez."

Emisiunea Secretele Puterii poate fi urmărită la Jurnal TV în fiecare zi de miercuri, de la ora 20:00.

Opinia ta contează. Comentează!