Conflict armat la marea Azov
Externe 26 noiembrie 2018, 20:01 | 2943

Un nou conflict militar a izbucnit între Ucraina și Rusia. Forțele ruse au sechestrat ieri trei nave ucrainene în Marea Neagră. În timpul operațiunii, șase ucraineni au fost răniți. Cum au reacționat cancelariile occidentale și care este situația la această oră, ne spune colega noastră Alina Cujbă. Alina, te ascultăm! --- Bun gasit! Astazi Petro Porosenko a semnat decretul de instituire a legii martiale in Ucraina. Initial, Porosenko a propus ca sa fie instituita pe o perioadă de 60 de zile, iar ulterior a cerut sa fie impusa timp de 30 de zile. Propunerea este dezbatuta in Parlament si la această ora. Potrivit documentului semnat de Porosenko, armata ucraineana urmeaza sa puna in aplicare mobilizarea partiala a tuturor rezervistilor, incepand cu 28 noiembrie. O decizie privind impunerea starii de razboi a fost luata la sedinta Consiliului National de Aparare a tarii. De asemenea, in legatură cu situatia tensionata dintre Moscova si Kiev, Consiliul de Securitate al ONU se afla acum intr-o sedinta de urgenta. Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a condamnat agresiunea rusilor impotriva navelor ucrainiene din Marea Azov si a cerut eliberarea marinarilor.

Incidentul a avut loc în strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov. Militarii ruși au deschis focul și au sechestrat trei nave ucrainene. Șase marinari au fost răniți. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a recunoscut acest lucru, acuzându că vasele ucrainene au intrat în apele sale teritoriale, în apropiere de peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014. Capturarea celor trei nave militare ucrainene de către forţele ruse a provocat proteste violente în Ucraina. Mai mulți cetățeni au dat foc aseară la cauciucuri în fața Consulatului Rusiei de la Lvov. Un miting similar s-a desfăşurat şi în apropierea Ambasadei Rusiei de la Kiev, unde protestatarii au aruncat cu fumigene, însă încercarea acestora de a incendia cauciucuri a fost oprită de poliţie.

Protestatarii au reușită însă să dea foc la un vehicul care aparține ambasadei.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a cerut Radei Supreme să instituie stare de război în Ucraina. El a mai declarat că gestul provocator al Moscovei este un act care încalcă dreptul internațional și nu are altă soluție decât să impună legea marțială.

Conflictul din Ucraina a stârnit îngrijorare la Chișinău și București. Ministerul de Externe al Republici Moldova a emis un comunicat, în care condamnă ferm orice fel de acte de agresiune și provocări care subminează securitatea regională. Iar ministerul de Externe al Românie a spus că „violarea dreptului internațional subminează securitatea întregii regiuni”.

Opinia ta contează. Comentează!