Un val de căldură venit din Sahara afectează ţările din vestul şi centrul Europei
Externe 26 iunie 2019, 17:50 | 1231

Temperaturi extreme în Europa. Un val de căldură venit din Sahara afectează ţările din vestul şi centrul continentului, iar mercurul din termometre a depășit 40 de grade Celsius în Franța și Spania. Este foarte cald și în Germania, Belgia, Cehia și Italia, țară care de astăzi este sub cod roșu de caniculă.

La Paris, umiditatea ridicată a făcut ca cele 40 de grade din termometre să fie resimțite ca fiind 47, temperatură greu de suportat.

În mai multe zone ale Parisului au fost instalate fântâni temporare, iar piscinele publice sunt deschise până târziu, astfel încât oamenii să se poată răcori pe tot parcursul zilei. În schimb, în capitala cehă, Praga, toropiți de căldură, localnicii și turiștii au făcut baie chiar într-o piață din centrul orașului, acolo unde au fost aduse mai multe autoutilitare cu apă. Aici, mercurul din termometre a urcat până la 37 de grade Celsius, iar în zilele următoare va fi și mai cald, spun meteorologii. Valul saharian de căldură le face viața grea și belgienilor. Mercurul din termometre nu coboară sub 34 de grade în nordul țării, iar autoritățile au emis mai multe avertizări de caniculă. Sufocant este și în Austria. La Viena s-au înregistrat 40 de grade Celsius, iar temperatura ridicată le dă bătăi de cap nu doar oamenilor, dar și animalelor de la gradina zoologică din capitala austriacă. Așa că administrația instituției face tot posibilul ca locatarii de la zoo să se simtă cât mai confortabil. Animale au acces mereu la apă și gustări, dar și la spații răcoroase. Baie cu apă rece fac și elefanții de la gradina zoologică din Berlin, oraș afectat și el de caniculă. Cele aproape 40 de grade din termometre nu îi deranjează însă pe turiștii britanici care vizitează Germania.

Potrivit meteorologilor, valul de caniculă extremă va scădea în intensitate abia săptămâna viitoare. Până atunci însă autoritățile din mai multe țări le-au recomandat bătrânilor și bolnavilor să nu iasă din case și au lansat avertismente severe cu privire la deshidratare și insolație. Asta în condițiile în care, în august 2003, un val de caniculă similar a ucis aproape 30 de mii de oameni în Europa. 

Opinia ta contează. Comentează!