Rușii care se opun războiului, la proces
Externe 19 iunie 2023, 19:48 | 276

Mii de ruși sunt arestați pentru simplul fapt că au protestat față de războiul neprovocat declanșat de Moscova în Ucraina. O echipă a France 24 a discutat cu oamenii implicați în procesele de judecată din Rusia. Aceștia povestesc cum sunt obligați de anchetatori să-și califice spusele drept, cităm, stupide.

În această instanță dintr-o suburbie a Moscovei, cetățeni ordinari au procese de judecată pentru faptul că au criticat războiul. Femeia din imagini a venit să-și apere propriul fiu în fața judecătorilor. El s-ar putea alege cu o pedeapsă de zece ani de închisoare pentru faptul că a postat mesaje în mediul online în care a denunțat decizia Moscovei de a invada Ucraina.

LUDMILA BAKHTINA, mama inculpatului: "El nu ar răni o muscă. El este inofensiv, un activist pentru drepturile animalelor, un ecologist. Toată viața lui a ajutat lumea și acum este acuzat că a fi un terorist. El nu a inventat războiul. El a publicat toate aceste mesaje înainte de introducerea acestei noi legi."

Legea a fost aprobată de guvernul rus imediat după ce Kremlinul a declanșat o invazie asupra Ucrainei. Conform documentului, este o crimă să răspândești așa-zise știri false despre militari.

Într-o altă suburbie a Moscovei, acest inginer pensionat riscă să petreacă cinci ani după gratii. Bărbatul de 74 de ani a protestat în fața Primăriei pentru a-și arăta opoziția față de război.

ANATOLI ROȘKIN, inginer aeronautic pensionat: "Au venit la mine acasă, de multe ori. Nu i-am lăsat să intre în apartamentul meu. Ofițerii FSB, polițiștii care au venit, mi-au zis că dacă eu resping toate înregistrările și recunosc că toată asta este o stupiditate, atunci nu mă vor băga în închisoare. Eu le-am zis că eu cred că sunt acuzat conform unor legi ce contrazic Constituția. Le consider fasciste și nu am de gând să mă supun lor. Le-am spus să facă ce vor cu mine."

Avocatul lui afirmă că procese ca acestea devin din ce în ce mai frecvente. Oamenii spun că se vor apăra, citând libertatea de exprimare, garantată de Constituția rusă. În baza legilor anti-protest ale Federației Ruse, mitingurile neautorizate sunt considerate ilegale. Procuratura de la Moscova a avertizat că cei care organizează sau participă la proteste riscă până la 15 ani de închisoare.

În septembrie trecut, când rușii au ieșit la protest după decretul lui Putin privind mobilizarea, poliția a aplicat forța și i-a lovit pe manifestanți cu bastoane. Potrivit unui ONG rus din domeniul apărării drepturilor omului, 20 de mii de cetățeni au fost arestați pentru faptul că au protestat față de războiul pe scară largă declanșat de Moscova în Ucraina.

Opinia ta contează. Comentează!