Un nou concurs
Justiţie 15 aprilie 2024, 20:16 | 359

Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat astăzi un nou concurs pentru selectarea candidatului pentru funcția de procuror general. Cei care aspiră la acest post trebuie să aibă o experiență de muncă de zece ani în domeniul dreptului. Pretendenții la șefia Procuraturii Generale urmează să depună dosarele până pe data de 15 mai.

Cei care în ultimii trei ani au făcut parte din formațiuni politice nu vor fi admiși la concurs. Membrii CSP au modificat regulamentul concursului. O noutate este că trebuie să participe cel puțin doi candidați.

EDUARD PANEA, membru CSP: "În cazul în care este un singur candidat procedura încetează prin nerealizare. Este un termen posibil de prelungire al concursului în condițiile în care se înregistrează un singur candidat sau eventual nu este niciun candidat, iar peste termenul limită deja se apreciază dacă sunt cel puțin doi candidați, concursul poate continua."

O altă modificare ține de faptul că dacă un membru al CSP nu poate motiva nota pe care i-a acordat-o candidatului, aceasta poate fi anulată cu votul majorității membrilor consiliului.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "În cazul dat cu votul unanim al tuturor membrilor vom putea decide inclusiv excluderea fișelor și se va recalcula nemijlocit, adică dacă cineva va deturna mersul firesc al concursului se va lua decizia de a exclude fișa, dar asta nu însemnă că concursul va fi încetat sau reluat, doar se va recalcula punctajul."

În același timp, Procuratura Anticorupție anunță că a finalizat examinarea procesului penal privind organizarea concursului pentru funcția de procuror general. S-a constatat că membrul CSP, Olesea Vârlan, a folosit intenționat situația de serviciu, manifestată în evaluarea cu rea-credință a lui Ion Munteanu pentru funcția de procuror general. Procuratura anticorupție cere ca Olesea Vârlan să fie amendată.

COMUNICATUL PROCURATURII ANTICORUPȚIE: "Probele acumulate în cadrul procesului penal ridică o bănuială rezonabilă că în acordarea unui punctaj arbitrar și lipsit de obiectivitate, și meritocrație, de 3,5, candidatului Ion Munteanu, Olesea Vârlan a acționat în interesul unei terțe persoane. Este vorba de Andrei Roșca, care avea un interes de răzbunare împotriva lui Ion Munteanu, deoarece cel din urmă nu i-a oferit funcția de adjunct al procurorului general."

Dacă Andrei Roșca părăsea sistemul din funcția de adjunct al procurorului general, el ar fi ridicat cu peste 200 de mii de lei mai mult, drept indemnizație, decât din funcția de procuror în cadrul Procuraturii Generale, de unde a plecat pe 28 februarie 2024, se arată în comunicatul citat. În cadrul procesului penal s-a constat că Andrei Roșca a folosit contrar prevederilor legale situația de serviciu pentru a o numi pe Olesea Vîrlan, o persoană apropriată, în funcția de adjunct interimar al șefului Procuraturii raionului Ialoveni, pe 22 septembrie 2022. „S-a făcut din interes personal, în detrimentul unui candidat calificat selectat și numit de procurorul general interimar pentru această funcție, pe 15 august 2022, procurorul Dumitru Barbaroș”, precizează comunicatul procuraturii.

Olesea Vârlan și Andrei Roșca nu au fost de găsit la telefon pentru o reacție.

Reforma justiției, implicit alegerea procurorului general, este una dintre condițiile Uniunii Europeană pentru începerea negocierilor cu Republica Moldova privind aderarea la blocul comunitar.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie