Patru membri CSM, aleși de PD și PSRM
Politic 13 martie 2020, 20:05 | 3148

La concursul pentru selectarea a patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii participă doar deputați PD și PSRM. Membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, care se află în opoziție, au părăsit în semn de protest ședința, la care erau audiați participanții. Opoziția acuză puterea că demult a făcut o listă cu cei selectați, iar concursul este o farsă.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a declarat presei că a promovat un proiect de lege în cadrul comisiei juridice, de dimineață, prin care opta pentru desfășurarea acestui concurs de selectare de către o comisie de experți independenți, din afara sferei politice, și nu de comisia juridică.

Potrivit lui Litvinenco, ulterior cei patru membri confirmați de comisia juridică, puteau fi aprobați și de plenul parlamentului. Doar că opțiunea sa a fost respinsă de majoritatea membrilor comisiei juridice, PSRM-PD.

Și deputatul Sergiu Sârbu a anunțat la amiază că a decis să boicoteze concursul, după ce au fost audiați șapte candidați din cei 17 admiși. Sârbu susține că acest concurs a fost viciat din start.

Sârbu a subliniat că unul dintre motive ar fi schimbarea regulilor de joc în timpul concursului. O altă încălcare pe care o semnalează Sârbu se referă la faptul că săptămâna trecută a fost modificată legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit acesteia, s-a propus ca viitorul președinte al CSM să fie ales din cei patru membri selectați astăzi de PD și PSRM.

Activitatea comisiei juridică a fost criticată și de către reprezentantul Partidului Șor, Denis Ulanov. El s-a referit la proiectul propus de Sergiu Litvinenco privind desfășurarea concursului.

De la procesul de selecție s-a retras și deputatul Platformei DA, Dinu Plângău. Acesta sublinia că: în timp ce atenția lumii e sustrasă de coronavirus, PSRM și PD truchează concursul CSM şi îngenunchează justiția, precizând că va anunța partenerii de dezvoltare despre o nouă tendință de capturare a justiției. Pe 11 martie, Institutul pentru Politici și Reforme Europene și Centrul de Resurse Juridice din Moldova au anunțat despre carențe în procesul de selecție a celor patru membri. Cele două organizații subliniază că modificarea legii a fost făcută fără a aștepta opinia Comisiei de la Veneția, nu a prevăzut un mecanism apolitic de selecție, iar numirea membrilor CSM de către Parlament nu prevede un mecanism riguros de verificare a integrității. În concursul pentru selectarea membrilor CSM din partea Parlamentului au rămas 17 dintre cei 18 candidați. Proiectul de modificare a Legii cu privire la CSM a intrat în vigoare pe 31 ianuarie curent. Acesta prevede majorarea membrilor CSM de la 12 la 15. De asemenea, este prevăzută o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor, iar în cazul în care survine interimatul funcției de președinte al CSM, acesta va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători. 

Opinia ta contează. Comentează!