SANDU: În prezent, nu există riscuri iminente pentru escaladarea situației în regiunea transnistreană
Politic 28 aprilie 2022, 15:23 | 855

În prezent, nu există riscuri iminente pentru escaladarea situației în regiunea transnistreană și pentru cetățenii Republicii Moldova, în special pentru cei de pe malul drept al Nistrului. Despre acest lucru a vorbit președintele Maia Sandu în cadrul emisiunii ”Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Maia Sandu a fost solicitată să comenteze afirmația consilierului prezidențial de la Kiev, Alexei Arestovici, potrivit căruia ”Ucraina nu-și dorește să se implice într-un eventual conflict în stânga Nistrului, dar ar putea să recurgă la un astfel de pas dacă ar apărea un pericol pentru securitatea țării și dacă Republica Moldova ar cere ajutor”. Șefa statului a spus că Ucraina nu-și dorește deschiderea unui nou front, pentru că deja are de apărat multe teritorii invadate, iar autoritățile de la Chișinău încearcă să descurajeze acțiuni, care ar provoca insecuritate pentru cetățenii Republicii Moldova.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Toată lumea este îngrijorată. Încercăm să ne descurajăm. Evident, că nu putem să controlăm toate scenariile, pentru că sunt lucruri care se pot întâmpla în pofida măsurilor pe care le întreprindem noi. Avem și niște planuri pentru asemenea situații, dar, repet, în prezent nu există riscuri iminente pentru cetățenii Republicii Moldova. Cu o certitudine mare spun asta - în special pentru malul drept."

Maia Sandu a precizat că autoritățile de aici sunt în legătură cu partenerii internaționali și insistă în continuare pe retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Chișinăul insistă și pe soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, a afirmat șeful statului.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Noi, evident, reiterăm că ne dorim eliminarea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și ne dorim soluționarea pașnică a acestui conflict. Deci, noi suntem și am fost întotdeauna pentru soluții pașnice și nu schimbăm această abordare."

În cadrul emisiunii s-a vorbit și despre cozile mari de mașini care s-au format în ultimele zile la ieșirea din regiunea transnistreană. Maia Sandu a explicat că acestea sunt cauzate de o combinație de factori - e vorba de oameni, care se întorc acasă pe malul drept, dar sunt și persoane care trec Nistrul pentru că au fost speriate de evenimentele de acolo. Mai este și faptul că au fost introduse verificări mai riguroase la punctele de control, iar asta înseamnă un timp mai mare de așteptare și cozi mai mari, a adăugat șeful statului.

Opinia ta contează. Comentează!