Galina Vieru este o pictoriță din Chișinău, care a reușit să impresioneze mii de oameni prin emoțiile dedate în tablouri
Cultură 1 august 2023, 20:02 | 705

S-a îndrăgostit de pictură, fiind copilă, iar acum operele ei pot fi admirate în saloane de artă din mai multe orașe ale lumii. Vorbim de Galina Vieru, o pictoriță din Chișinău, care a reușit să impresioneze mii de oameni prin emoțiile redate în tablouri. Recent, artista a participat cu lucrările sale la expoziția din localitatea franceză Vittel, unde se află unul dintre cele mai prestigioase saloane de artă din Europa.

GALINA VIERU, pictoriță: "Din totdeauna desenam pereți de acasă, caietele. Mă străduiam ca tot timpul să mă ocup cu desenul și chiar și acum am obiceiul să mai schițez ceva pe hârtie. Sufletul îmi cere acest lucru. Părinții mei desenau foarte frumos, mai ales tata."

Tradițiile și obiectele vechi o inspiră cel mai mult pe Galina Vieru. Până și o casă bătrânească poate arăta pe pânză ca o adevărată operă de artă, afirmă pictorița.

GALINA VIERU, pictoriță: "Mă strădui să acord atenție autenticului din Republica Moldova. Pun accent pe arhitectura vernaculară, pe ornamentul nostru tradițional. Mă strădui să includ în pictură teme care ne dor pe noi la moment, cum ar fi dorul de casă, care se referă la dorul din diasporă."

Artista a încercat să redea durerea, care a cuprins Filarmonica din Chișinău imediat după incendiul devastator. Zice că a vrut să păstreze pe pânză aspectul inițial al clădirii istorice.

GALINA VIERU, pictoriță: "Plângeam și pictam. În ziua când a ars filarmonica, am aflat noutatea, am scos șevaletul pe pragul casei și eram cu gândul la faptul de ce de multe ori se întâmplă ceva incorect. Ceea ce ai mai valoros poți să pierzi într-o clipă."

Galina Vieru a participat cu lucrări de autor la expozițiile organizate în Statele Unite, Italia, Grecia, Austria, Turcia sau Ucraina. Recent, Galina Vieru s-a întors din Franța, unde și-a expus lucrările la un salon în orașul Vittel, alături de alți 250 de artiști din întreaga lume.

GALINA VIERU, pictoriță: "Acest salon m-a uimit prin diversitatea genurilor de artă pe care le-a cuprins. Cel mai mult m-a frapat vernisajul. Nu aveai unde să pui un chibrit la câți de mulți vizitatori erau."

Fiecare pictură ascunde un simbol și prin tablourile pe care le face, Galina Vieru încearcă să transmită un mesaj important tuturor oamenilor.

GALINA VIERU, pictoriță: "Prin arhitectura vernaculară pe care o aștern pe pânză mă strădui să atrag atenția comunității noastre la faptul că ceea ce avem trebui să păstră, să promovăm. Este foarte important ca o națiune să înțeleagă care este tezaurul său."

Opinia ta contează. Comentează!