Casă prăbușită în Marsilia: patru morți
Externe 10 aprilie 2023, 19:49 | 400

O explozie puternică a dus la prăbușirea unui bloc de locuințe cu patru etaje, în Marsilia. S-a întâmplat chiar în noaptea de Paște catolic. Salvatorii au identificat patru corpuri neînsuflețite. Mai multe persoane ar fi sub ruine. Operaţiunile de salvare continuă. Procurorul din Marsilia a anunţat deschiderea unei anchete pentru „leziuni involuntare”.

Tragedia s-a întâmplat după miezul nopţii, într-o zonă rezidenţială din cartierul Plaine, cunoscut pentru viaţa sa de noapte. Explozia şi prăbuşirea clădirii cu patru etaje a antrenat căderea parţială a altor două clădiri din apropiere şi a declanşat un incendiu, care a complicat eforturile de salvare. În zonă au fost evacuate în total aproximativ 30 de clădiri.

În timp ce pompierii încercau să stingă incendiul, 80 de persoane au fost evacuate, potrivit serviciilor de salvare.

Incendiul a durat mai bine de zece ore. Autoritățile au declarat că nu puteau folosi apa pentru stingerea focului, pentru că apa ar împiedica eventualele victime să supravieţuiască.

GERALD DARMANIN, ministru afacerilor interne, Franța: "Focul se răspândește rapid. Este dificil de a opera căutările, pentru că ruinele înlesnesc accesul pentru a stinge focul. Desigur, e important mai întâi să scoatem o parte din ruine pentru siguranța echipei de salvare."

Primarul din Marsilia, Benoît Payan, a vorbit despre „un fenomen rar de foc persistent”, cu care se confruntă pompierii.

Cauza exploziei nu se cunoaște deocamdată. Preşedintele Emmanuel Macron a transmis condoleanțe rudelor victimelor pe Twitter.

În noiembrie 2018, prăbuşirea a două clădiri într-un alt cartier central din Marsilia a ucis opt persoane şi a stârnit un val de indignare împotriva locuințelor precare din acest oraş, unde 40.000 de persoane trăiesc în mahalale, potrivit ONG-urilor. Însă ipoteza unei clădiri nesigure care s-a prăbuşit duminică a fost exclusă de primar şi prefect. „Nu a existat niciun ordin de pericol pentru această clădire şi nu este vorba de un cartier catalogat ca având locuinţe insalubre”, a declarat prefectul, citat de AFP.

Opinia ta contează. Comentează!