UE sprijină eficiența energetică a Moldovei
Social 30 martie 2018, 16:13 | 1211

Uniunea Europeană, în colaborare cu experții Secretariatului Comunității Energetice, a lansat la Chișinău prima sesiune de discuții la nivel înalt privind eficiența energetică în Republica Moldova, organizată în cadrul proiectului EU4Energy. Acesta are scopul de a urmări stadiul de dezvoltare a cadrului legal în domeniul menționat, adoptarea Legii privind eficiența energetică și consolidarea instituțiilor responsabile de implementarea politicilor respective.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului, industriei, instituțiilor financiare internaționale și societății civile. În debutul discuţiilor, ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, a menţionat că blocul comunitar este un susținător puternic al Republicii Moldova în procesul de modernizare a sectorului energetic, iar totul se face pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor moldoveni.

Totuşi, Peter Michalko avertizează că este nevoie de reforme şi ajustarea cadrului legislativ, în primul rând de adoptarea Legii cu privire la eficiența energetică.

De modul în care va fi organizat Fondul Eficienţei Energetice depinde succesul reformei din domeniu, remarcă Janez Kopac, directorul Secretariatului Comunității Energetice.

Precizăm că 73 la sută din consumul de energie electrică al Republicii Moldova este de import, în timp ce Uniunea Europeană cumpără doar 53 la sută din necesarul de curent. Asta se explică în mare parte prin decalajul normelor de eficienţă energetică. Proiectul EU4Energy acoperă tot sprijinul Uniunii Europene pentru promovarea eficienței energetice și a utilizării surselor regenerabile de energie în țările Parteneriatului Estic, din care face parte şi Republica Moldova. Acest lucru se realizează prin finanțarea de proiecte care ajută la reducerea dependenței și consumului energetic la nivel național. Pe termen lung, proiectul va contribui la reducerea facturilor pentru energie atât în cazul cetățenilor, cât și pentru agenții economici privați. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie