Ambasadorii s-au reunit la MAEIE
Politic 16 august 2023, 19:56 | 478

Una dintre direcțiile prioritare ale acțiunilor diplomatice trebuie să fie orientate spre procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de președintele, Maia Sandu, la reuniunea ambasadorilor moldoveni, găzduită de Ministerul Afacerilor Externe. În cadrul evenimentului, șefa statului a menționat că Rusia va continua să fie un element de insecuritate pentru țara noastră, iar cetățenii trebuie să fie conștienți că încercările de răsturnare a puterii constituționale vor continua.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Noi nu ne putem permite să rămânem în continuare în zona gri. Noi le datorăm cetățenilor să facem totul ca Republica Moldova să rămână parte a lumii libere, să consolidăm democrația, să asigurăm un viitor pașnic țării noastre. Este vital să arătăm progrese continue în contextul aderării la Uniunea Europeană. Avem condiții concrete formulate de către Comisia Europeană acum un an și lucrăm, dar avem de insistat pe reforma justiției și combaterea corupției."

Un alt domeniu prioritar este revigorarea economiei, a mai declarat șefa statului.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Trebuie să lucrăm mai mult pentru dezvoltarea căilor de transport: drumuri, căi ferate, Portul Giurgiulești, dar și facilitarea trecerii frontierei cu România, depășirea blocajelor de transport. Diversificarea surselor de energie, investiții în energia regenerabilă, interconexiuni energetice, investiții în eficiența energetică. Rolul Dumneavoastră rămâne să promovați comerțul și țara noastră ca destinație sigură pentru investiții străine de calitate."

Iar ministrul de Externe, Nicu Popescu, a menționat că în ultimul an, de la reuniunea precedentă a ambasadorilor, au fost realizate mai multe obiective.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: "Am consolidat rolul nostru de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeana, am continuat să asigurăm sprijinul absolut al fiecărui stat membru al Uniunii Europene pentru parcursul nostru de aderare la UE. Ne-a reușit să semnăm sau să finalizăm negocierea mai multor Acorduri utile pentru diaspora, Acorduri de protecție socială, de conversiune a permiselor. Ne-a reușit să realizăm acest angajament de a liberaliza roamingului cu UE, ne-a reușit să deschidem, să explorăm piețe noi, să eliminăm cotele pentru exporturile noastre predominant agricole în UE."

Reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova este găzduită de Ministerul Afacerilor Extern în perioada 16-17 august. În cadrul evenimentului sunt examinate chestiuni legate de evoluția relațiilor internaționale din ultima perioadă, inclusiv progresul Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Pentru a eficientiza activitatea ambasadelor și pentru a formula unele sarcini concrete pentru instituțiile serviciului diplomatic, agenda evenimentului include și întâlniri ale șefilor de misiuni cu șefa statului, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, premierul Dorin Recean, dar și cu alți conducători ai instituțiilor de stat.

Opinia ta contează. Comentează!