Criptovaluta şi alegerile din SUA
Externe 23 iulie 2018, 20:12 | 949

Un nou rechizitoriu al Departamentului de Justiție al Statelor Unite arată că spionii ruși care au spart serverul Comitetului Electoral în timpul scrutinului prezidenţial din 2016 şi au furat informaţii din contul de e-mail al candidatei Hillary Clinton, influenţând astfel rezultatele alegerilor, au folosit în principal moneda virtuală Bitcoin pentru a-și finanţa operațiunile ilegale.

Consilierul special al Departamentului de Justiţie al Statelor Unite ale Americii, Robert Mueller, a pus oficial sub acuzare 12 spioni ruși pentru implicarea lor în alegerile prezidențiale din 2016. Rechizitoriul arată că aceştia au spart e-mailuri și au furat date personale de la aproximativ jumătate de milion de alegători americani cu scopul de a influența alegerile, astfel încât Donald Trump să câștige scrutinul. Potrivit procurorilor de la Washington, cei 12 spioni ruşi sunt de fapt ofițeri ai Serviciului de Informații Militare Externe, cunoscut sub numele de GRU.

Aceştia ar fi folosit criptovalută pentru a cumpăra servere, pentru a înregistra domenii și a efectua plăți necesare altor operațiuni conspirative. Inculpaţii au folosit monede virtuale în valoare de cel puţin 95 de mii de dolari pentru achiziționarea infrastructurii utilizate în activitatea lor de hacking. În afară de asta, au plătit o firmă românească pentru a cumpăra domeniul "dcleaks.com", utilizat la scurgerile de informaţii.

Departamentul de Justiție al Statelor Unite notează că utilizarea criptovalutei le-a permis conspiratorilor să evite contacte directe cu instituțiile financiare tradiționale, precum băncile, ascunzându-şi astfel identitatea şi sursele de bani. Anume caracterul anonim al tranzacţiilor este apreciat cel mai mult în operaţiunile ilegale achitate cu criptovalută. Un studiu recent arată că 44 la sută din tranzacţiile mondiale cu bitcoini sunt asociate activităților ilegale.

Doar în ultimul an s-au realizat tranzacţii suspecte în volum de cel puţin opt miliarde de dolari. În acelaşi timp, crearea criptovalutei a luat turaţii în stânga Nistrului. Încă luna trecută, aşa-numitul premier al regiunii separatiste, Alexandr Martînov, se lăuda în legislativul de la Tiraspol că practic toată capacitatea de producţie a Centralei de la Cuciurgan, de aproximativ 200 de megawaţi, este rezervată pentru producerea de curent electric necesar creării criptomonedelor. Tiraspolul exploatează la maximum Centrala de la Cuciurgan fără a plăti nimic.

Asta pentru că întreprinderea utilizează gaze naturale importate din Rusia, pentru care Tiraspolul nu plăteşte Gazpromului. Datoria este pusă pe seama Moldovagaz şi creşte constant. Amintim că Jurnal TV a scris încă în luna martie a acestui an despre faptul că administraţia din stânga Nistrului a început să importe tehnica necesară pentru producerea criptovalutei. Deşi postul nostru a realizat mai multe materiale la acest subiect, autorităţile de la Chişinău n-au reacţionat în niciun fel.

Opinia ta contează. Comentează!