Acord de liber schimb cu EFTA
Economic 27 martie 2023, 15:49 | 557

Republica Moldova și Asociația Europeană de Liber Schimb vor semna în luna iunie curent un acord de colaborare, care prevede că produsele moldovenești pot fi comercializate fără taxe în patru țări occidentale - Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia. ”Mărfurile de aici vor ajunge pe cele mai bogate piețe din lume”, afirmă ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

Semnarea acordului cu Asociația Europeană de Liber Schimb va deschide inevitabil noi oportunități de dezvoltare economică prin îmbunătățirea accesului la piețele internaționale și creșterea competitivității în producția de bunuri și servicii. Asta înseamnă posibilități pentru crearea locurilor de muncă bine plătite în diverse sectoare ale economiei, consideră Dumitru Alaiba.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economiei și Digitalizării: "Prin eliminarea unor obstacole comerciale, companiile din Republica Moldova ar putea avea acces mai ușor la piața din Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia, fapt ce va încuraja mai multe investiții străine și va deschide noi oportunități de export pentru companiile locale."

Oficialul a adăugat că în perioada următoare va convoca diferite grupuri de exportatori locali, pentru a stabili oportunitățile economice create în contextul semnării acordului cu Asociația Europeană de Liber Schimb. Exporturile produselor moldovenești pe piața țărilor EFTA au atins, în anul 2022, o valoare de 66,70 de milioane de dolari. Importurile au fost de 56,14 milioane de dolari.

Opinia ta contează. Comentează!