În regiunea Donbas au fost trase focuri de artilerie, fiind lovită o grădiniță din teritoriul controlat de Kiev
Externe 17 februarie 2022, 20:16 | 675

Situația s-a agravat în Donbas. Separatiștii pro-ruși acuză forțele armate ale Kievului că au deschis astăzi focul asupra teritoriului controlat de ei. Armata ucraineană spune că dimpotrivă, rebelii din Donețk și Lugansk au tras cu artileria grea, lovind inclusiv o grădiniță dintr-un sat ucrainean, situat în apropierea liniei de demarcație. Occidentul a avertizat recent că Rusia ar putea fabrica un pretext pentru a invada Ucraina. Kremlinul a și reacționat după bombardamentele de azi și atenționează că ”situația escaladează” în Donbas.

Forțele armate ale Ucrainei spun că de la miezul nopții spre joi și până la ora 14, separatiștii pro-ruși din Lugansk și Donețk au încălcat regimul de încetare a focului de peste 30 de ori, inclusiv cu sisteme de artilerie grea. Surse OSCE de la fața locului și postări pe rețelele de socializare confirmă bombardamente în cele două regiuni. Kievul spune că obuze lansate de rebeli au nimerit într-o grădiniță din satul Stanița Luganskaia, controlat de Kiev. Din fericire, niciun copil nu a avut de suferit, dar trei angajați ai grădiniței au fost răniți. Totodată, jumătate de sat a rămas fără curent electric.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a catalogat bombardarea grădiniței din Stanița Luganskaia drept ”o mare provocare” și a chemat observatorii OSCE să rămână în Donbas și să continue activitatea de monitorizare, ca măsură de descurajare.

În timp de Kremlinul și forțele pro-ruse atenționează Kievul că ”situația escaladează” în Donbas, NATO acuză Rusia că încercă să obțină un pretext pentru a provoca și invada Ucraina.

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: "Suntem îngrijorați de faptul că Rusia încearcă să pună în scenă un pretext pentru un atac armat împotriva Ucrainei. Nu avem, în continuare, o claritate, o certitudine cu privire la intențiile Rusiei. Nu știm ce se va întâmpla. Dar ceea ce știm e că Rusia a masat în nurul Ucrainei cele mai mari forțe, așa cum nu am mai văzut în Europa de decenii."

Riscul unei invazii a Rusiei în Ucraina este ”foarte ridicat”, a declarat președintele Statelor Unite, Joe Biden. Un atac este posibil ”în următoarele zile”, a spus liderul de la Casa Albă, citat de AFP. Iar secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a afirmat că Rusia își mută trupele mai aproape de granițele Ucrainei și își face provizii de sânge pentru viitorii răniți de pe câmpul de luptă.

Între timp, exercițiile militare ale trupelor ruse continuă în Belarus. Potrivit Kremlinului, acestea ar urma să se încheie pe 20 februarie.

Opinia ta contează. Comentează!