Joe Biden a început ieri seara prima sa călătorie în străinătate, de la preluarea mandatului
Externe 10 iunie 2021, 15:45 | 518

Preşedintele Joe Biden a început ieri seara prima sa călătorie în străinătate, de la preluarea mandatului. Vizita în Europa va dura opt zile. Ajuns în Marea Britanie, liderul de la Casa Albă a salutat angajamentul neclintit al Americii faţă de NATO, avertizând Rusia, dacă se angajează în activităţi nocive, transmite Reuters.

Joe Biden s-a adresat unei audienţe formate din aproximativ 1.000 de soldaţi şi familiile acestora la baza aeriană britanică Mildenhall, spunându-le că va transmite un mesaj clar preşedintelui rus Vladimir Putin atunci când se vor întâlni, săptămâna viitoare. Potrivit lui Biden, America nu caută un conflict cu Rusia, dar să fie clar: Statele Unite vor răspunde într-un mod puternic şi semnificativ dacă guvernul rus se angajează în activităţi nocive. Biden a precizat că summitul cu omologul rus este piatra de temelie a călătoriei sale.

JOE BIDEN, președintele SUA: "Este prima mea călătorie în străinătate ca preşedinte al SUA. Particip la G7, la reuniunea ministerială NATO şi apoi mă întâlnesc cu domnul Putin pentru a-i spune ce îmi doresc ca el să ştie. În fiecare etapă a turneului vom clarifica faptul că Statele Unite au revenit, iar democraţiile lumii se unesc pentru a face faţă celor mai dificile provocări şi probleme care contează cel mai mult pentru viitorul nostru."

Liderul de la Kremlin va merge la Geneva în ziua de 16 iunie, nu mai devreme, a precizat astăzi purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov. Într-un recent interviu recent pentru presa rusă, Putin a declarat că va aborda cu Biden problemele existente, dar nu are mari așteptări de la această întrevedere.

VLADIMIR PUTIN, președintele Rusiei: "Nu aștept nimic spectaculos în reformularea relațiilor ruso-americane. Nu se prevede ceva, care să ne uimească, pe noi toți."

Întrevederea dintre preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin va avea loc la Geneva, în Parcul ”La Grange”, a anunţat Ministerul de Externe al Elveţiei. Astăzi, preşedintele american are prevăzută în Cornwall o discuţie cu premierul britanic Boris Johnson. După ce va participa timp de trei zile la summit-ul G7, Joe Biden şi soţia sa, Jill, vor fi primiţi de Regina Elisabeta la Castelul Windsor. Ulterior, Joe Biden se va deplasa la Bruxelles pentru discuţii cu liderii NATO şi ai Uniunii Europene. Este de aşteptat ca agenda discuţiilor să fie dominată de Rusia, China şi eterna problema a convingerii aliaţilor NATO de a contribui mai mult la apărarea comună. Turneul european al lui Biden se încheie după întrevederea cu Putin, în ziua de 16 iunie.

Opinia ta contează. Comentează!