Kremlinul: „Este un pas neprietenos”
Politic 15 august 2023, 19:50 | 587

Ministerul rus de Externe a emis o primă reacție după ce Republica Moldova a expulzat 45 de angajați ai Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, alături de familiile lor. Aceștia s-au întors ieri la Moscova, cu o cursă aeriană specială. Moscova s-a arătat supărată de decizia luată și a calificat acțiunile Chișinăului drept un gest neprietenos care va avea consecințe atât asupra relațiilor bilaterale, cât și asupra cetățenilor ambelor țări.

În comunicatul oficial al ministerului rus de Externe, Moscova avertizează că gestul de reducere a personalului diplomatic de la Ambasada Rusiei la Chișinău va avea repercusiuni în primul rând asupra cetățenilor din ambele state.

COMUNICATUL MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE AL FEDERAȚIEI RUSE: "Acest pas neprietenos al Chișinăului va avea, fără îndoială, consecințe asupra relațiilor ruso-moldovenești, dar în primul rând îi va afecta pe locuitorii ambelor țări, ale căror posibilități de a primi asistență consulară în timp util, precum și de a menține legături de afaceri și culturale, vor fi reduse semnificativ."

Totodată, diplomația de la Moscova a subliniat că Ambasada de la Chișinău nu va putea să execute volumul de servicii consulare pe care le prestează cetățenilor din cauza reducerii numărului de angajați.

COMUNICATUL MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE AL FEDERAȚIEI RUSE: "În acest sens, atragem atenția cetățenilor Federației Ruse și a celor din Republica Moldova că, în condițiile reducerii personalului Ambasadei Rusiei, din cauza unor circumstanțe obiective, nu se va putea asigura volumul și calendarul corespunzător al serviciilor consulare. Activitățile Reprezentanței Comerciale și ale Centrului Rus de Știință și Cultură din Chișinău vor trebui, de asemenea, să fie restricționate."

Președintele Maia Sandu a declarat că, de fapt, relația Republicii Moldova cu Rusia a avut de suferit dramatic după ce rușii au atacat Ucraina.

MAIA SANDU, șefa statului: "Sunt sigură că numărul angajaților Federației Ruse este suficient pentru ca să asigure servicii de calitate. În general, relația noastră cu Federația Rusă are de suferit dramatic după ce Rusia a atacat Ucraina și ucide oameni nevinovați, distruge orașe și sate din Ucraina."

La sfârșitul lunii iulie, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a anunțat despre decizia de reducere a numărului angajaților din cadrul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău de la 70 la 25. Potrivit lui Popescu, Republica Moldova a fost, timp de mai multe decenii, ținta unor activități ostile din partea Federației Ruse, unele fiind realizate inclusiv prin intermediul Ambasadei ruse din Chișinău. Decizia vine și după ce Jurnal TV a publicat o investigație privind acțiunile de spionaj ale Federației Ruse în Republica Moldova în care s-a arătat că Ambasada Rusiei la Chișinău este echipată cu multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice ar fi instalate 28 de astfel de dispozitive, ceea ce este de două ori mai mult decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și staff-ul NATO. Luni, Nicu Popescu a declarat că autoritățile de la Chișinău își asumă pe deplin decizia de reducere a personalului diplomatic rus.

Opinia ta contează. Comentează!