Nato despre viitorul Ucrainei în alianță
Externe 19 iunie 2023, 20:06 | 369

La următorul summit al țărilor NATO, liderii Alianţei Nord-Atlantice nu îi vor lansa Ucrainei o invitație de a adera la NATO, ci se va discuta despre cum poate fi apropiat Kievul de Alianță. Declarația aparține secretarului general al NATO și a fost făcută astăzi la Berlin, în urma unei întrevederi cu cancelarul german.

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: "La summitul de la Vilnius şi în cadrul pregătirilor pentru summit, noi nu discutăm despre lansarea unei invitaţii oficiale. Ceea ce discutăm este cum să apropiem Ucraina de NATO. Summitul de la Vilnius din iulie va seta o viziune pentru viitorul Ucrainei în calitate de membru independent și democratic al familiei euro-atlantice. La summit, aliații vor discuția despre aspirațiile Ucrainei de a deveni membru. Aliații lucrează la un pachet de asistență pentru mulți ani, pentru Ucraina. De asemenea, lucrăm să stabilim un nou consiliu NATO-Ucraina."

Jens Stoltenberg a mai declarat că aliații NATO sunt de acord că ușa este deschisă și că Ucraina va deveni membru al NATO. Kievul a depus cererea de aderare accelerată la NATO anul trecut, la câteva luni după ce Rusia a pornit cu război în Ucraina. Summitul NATO va avea loc pe 11 iulie, la Vilnius.

Opinia ta contează. Comentează!