Benzina se va scumpi cu opt bani și va fi vândută cu 25 de lei și 41 de bani litrul
Economic 28 iulie 2023, 15:27 | 414

Carburanții, din ce în ce mai scumpi. În următoarele trei zile, șoferii vor trebui să dea 25 de lei și 41 de bani pentru un litru de benzină, cu opt bani mai mult decât astăzi. Motorina se va scumpi cu 12 bani și va costa 21 de lei, și 33 bani, litrul. Creșterea cotațiilor internaționale Platts este continuă.

După o monitorizare a evoluțiilor pe piețele internaționale, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a constatat în luna iulie o creștere, cu circa 145 de dolari per tona, a cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol. Acest fapt a influențat decisiv nivelul prețurilor la pompă stabilite zilnic de către ANRE.

COMUNICATUL ANRE: "Dacă la începutul lunii iulie curent cotațiile Platts pentru motorină erau de circa 705-710 dolari per tona, acestea au crescut acum până la 850 de dolari, nivel înregistrat ultima oară în luna martie curent. În cazul benzinei, cotațiile au crescut până la 945 de dolari per tona, ceea ce corespunde nivelului înregistrat încă în noiembrie 2022."

Amintim că piața produselor petroliere resimte puternic ultimele decizii luate în cadrul OPEC+, în special cele de reducere a producției și exportului de petrol de către Arabia Saudită și Federația Rusă. Acum o săptămână, Arabia Saudită a informat că va prelungi o reducere voluntară a producției de 1 milion de barili pe zi, până în luna august curent, în timp ce Federația Rusă a decis că va reduce exporturile cu 500.000 de barili pe zi. Iar Ministerul rus al Energiei a anunțat o reducere a exporturilor cu 2,1 milioane de tone în trimestrul III al anului curent.

Opinia ta contează. Comentează!