Conform prognozelor BNM, inflația anuală va atinge nivelul maxim până la finele anului, dar se va diminua începând cu anul viitor
Economic 9 noiembrie 2022, 17:47 | 530

Prețurile de consum vor crește în continuare. Conform prognozelor Băncii naționale, inflația anuală va atinge nivelul maxim până la finele anului, dar se va diminua începând cu anul viitor. Rata de bază va rămâne la nivelul de 21,5% anual și în perioada următoare.

În contextul schimbării direcției inflației, conduita politicii monetare va necesita ajustarea cu atenție sporită la realitățile naționale și mondiale, pentru a crea condiții adecvate atingerii obiectivului fundamental al Băncii Naționale a Moldovei, se arată într-un comunicat remis presei.

DECIZIA DE POLITICĂ MONETARĂ BNM: "În momentul în care balanța riscurilor se va înclina în direcția celor dezinflaționiste, BNM va promova o politică monetară stimulativă, care va asigura readucerea și menținerea inflației în proximitatea țintei."

Potrivit BNM, rata anuală a inflației a crescut până la 34 la sută, în septembrie, fiind cu 2,2 puncte procentuale mai mare față de iunie curent. Printre factorii care au determinat majorarea inflației sunt creșterea cotațiilor internaționale la resursele energetice, seceta hidrologică, cu efecte asupra prețurilor produselor alimentare, ajustarea tarifelor și sporirea, în aceste condiții, a costurilor. Deprecierea leului față de dolar a generat presiuni suplimentare, iar războiul ruso-ucrainean a sporit simțitor impactul factorilor de mai sus, se arată în comunicatul citat.

Activitatea economică a încetinit în prima parte a anului curent, ritmul anual al Prodului Intern Brut real diminuându-se cu 0,9 la sută, în trimestrul II al anului curent, iar lichiditatea excesivă în sectorul bancar a însumat 4,3 miliarde lei, diminuându-se cu 0,3 miliarde lei, în trimestrul III, față de trimestrul precedent.

Banca Națională prognozează că prețurile de consum vor crește în continuare, din cauza micșorării recoltei din acest an, creșterii prețurilor externe la energie, războiului din Ucraina și ajustării tarifelor la gaze naturale și la serviciile conexe.

Opinia ta contează. Comentează!