Ilan Șor afirmă că procurorii din Chișinău au efectuat în această dimineață percheziții la mai mulți membri ai Partidului Șor
Politic 20 octombrie 2022, 19:47 | 911

24 persoane au fost reținute astăzi, în cadrul a zeci de percheziții, desfășurate la mai mulți membri ai Partidului Șor. Au fost găsite peste trei milioane de lei, bani folosiți pentru organizarea protestelor din centrul Chișinăului, a declarat șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Ofițerii de la Centrul Național Anticorupție, de la Serviciul de Informații și Securitate, și procurorii Anticorupție au descins la mai multe adrese din Chișinău și alte localități. În timpul perchezițiilor au fost găsite zeci de pungi negre, pe care erau lipite denumiri de sate sau orașe. Potrivit procurorilor, în pungi erau în total peste trei milioane și jumătate de lei! Sumele ridicate includ lei și dolari. O persoană a fost reținută tocmai când transmitea o pungă cu bani unui șef al unei organizații teritoriale a Partidului Șor. Fugarul Ilan Șor a declarat că procurorii au făcut percheziții ”doar pentru că guvernarea se teme de protestele din centrul Chișinăului”. Șor nu spune nimic despre faptul că oamenii aduși la proteste ar fi plătiți.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "În mai multe locații am ridicat aproximativ 20 de pungi negre. Pungile au o etichetă albă, cu cuvinte scrise de mână, sunt nume de raion. În total, au fost ridicați 3,5 milioane de lei. Într-o pungă neagră, cu denumirea Călărași, am găsit suma de 25 de mii de lei. Sumele ridicate astăzi includ lei și dolari."

Potrivit procurorilor, peste trei milioane de lei erau folosite săptămânal pentru organizarea protestelor din centrul Chișinăului. Lunar, membrii partidului condus de Șor cheltuiau aproximativ 15 milioane de lei.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "A fost documentată plata în numerar către personale care au fost transportate în capitală, pentru a participa la protestele care au avut loc în fața sediilor Președinției și a Parlamentului. Ancheta a folosit informații de la jurnaliștii de investigație pentru a documenta aceste tipuri de plăți."

În iulie curent, ofițerii CNA au efectuat mai multe percheziții în baza unui dosar penal privind finanțarea ilegală a Partidului Șor. Atunci, procurorii anunțau că în primul semestru al anului curent, formațiunea condusă Ilan Șor ar fi efectuat plăți de 600 de mii de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 de mii de lei. Ulterior, pe 2 septembrie, procurorii au efectuat percheziții repetate în același dosar. Ilan Șor, care se află acum în Israel, este condamnat de prima instanță la șapte ani și șase luni închisoare.

Opinia ta contează. Comentează!