Muncitorii au mărșăluit astăzi în Franța, nemulțumiți de creșterea vârstei de pensionare, reformă ce aparține președintelui Macron
Externe 1 mai 2023, 19:55 | 291

Muncitorii francezi au mărșăluit astăzi cu furie în contextul creșterii vârstei de pensionare, pe care a promovat-o Emmanuel Macron. La Paris, mitingurile s-au transformat rapid în proteste agresive, unde a fost nevoie de intervenția mascaților. Poliția a lansat gaze lacrimogene, iar mai mulți protestatari au fost reținuți pentru comportament violent. Se estimează că la astfel de proteste au participat între 500 și 600 de mii de oameni, în toată țara.

Zeci de mii de francezi au ieşit în stradă de Ziua internaţională a muncii, în numeroase oraşe, mai mari şi mai mici, pentru noi proteste împotriva reformei pensiilor. Sindicatele au convocat peste 300 de mitinguri, care au început încă de dimineaţă. Cele mai agresive au fost în Paris, care au degenerat rapid în violențe.

Manifestaţii au avut loc în mai multe oraşe din ţară, precum Lyon, Marseille, Toulouse sau Strasbourg, dar au fost în mare parte pașnice.

Preşedintele Emmanuel Macron a promulgat la mijlocul lui aprilie legea, care prevede creşterea vârstei de pensionare cu doi ani. După decizia Consiliului constituţional, sindicatele i-au cerut ''în mod solemn'' lui Macron să ''nu promulge legea'', solicitare ignorată de şeful statului francez.

Separat, Consiliul constituţional a respins o propunere a opoziţiei de a organiza un referendum asupra reformei pensiilor. O nouă cerere pentru referendum a fost depusă şi ar urma să fie analizată de Consiliu în această lună.

Opinia ta contează. Comentează!