Comisia Europeană va acorda 50 de milioane de euro Republicii Moldova, parte a asistenței macrofinanciare în curs de finanțare
Economic 5 aprilie 2023, 19:52 | 295

Comisia Europeană va acorda 50 de milioane de euro Republicii Moldova, parte a asistenței macrofinanciare în valoare totală de 150 de milioane de euro. Potrivit unui comunicat emis de Comisia Europeană, astăzi țara noastră a primit primele 10 milioane de euro, sub formă de credit nerambursabil, iar la începutul lunii mai vor ajunge încă 40 de milioane, sub formă de împrumuturi. „Acesta reprezintă un sprijin important din partea UE pentru una dintre țările cele mai puternic afectate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, notează Executivul European.

Decizia vine după ce Comisia Europeană a concluzionat că Republica Moldova a îndeplinit condițiile de politică convenite cu UE pentru eliberarea acestei plăți. Potrivit instituției, Republica Moldova a consolidat guvernanța în sectorul public, fiind luate măsuri pentru a îmbunătăți gestionarea proiectelor de investiții publice.

COMUNICATUL COMISIEI EUROPENE: "Războiul a avut un impact semnificativ asupra economiei moldovenești, adăugându-se la provocările și dezechilibrele preexistente considerabile. Asistența financiară va ajuta Republica Moldova să facă față nevoilor sale urgente de finanțare și să sprijine stabilitatea macroeconomică generală, permițând în același timp realizarea unor reforme ample și ambițioase."

Sprijinul de asistență macrofinanciară face parte din efortul mai amplu al UE de a ajuta Republica Moldova în urma multiplelor provocări din ultimii ani. Comisia Europeană a efectuat deja o primă tranșă de 50 de milioane de euro către Republica Moldova în august 2022. De asemenea, în luna ianuarie a acestui an, Comisia a propus să majoreze asistența macrofinanciară în curs de acordare cu până la 145 de milioane de euro. Această propunere se află în prezent în curs de examinare la Parlamentul și Consiliul European.

Opinia ta contează. Comentează!