Avocații Partidului Șor au cerut anularea examinării sesizării Guvernului de scoatere în afara legii a Partidului Șor
Politic 12 mai 2023, 20:03 | 548

Examinarea sesizării privind verificarea legalității Partidului Șor continuă pentru a treia zi la Curtea Constituțională. La ședința de astăzi și-au prezentat pledoariile reprezentanții formațiunii politice. La Înalta Curte au fost audiați inclusiv deputații Partidului Șor, Marina Tauber, Denis Ulanov și Reghina Apostolova. După ore în șir de discursuri, ședința a fost amânată până luni.

Prima chestiune pe rolul Curții Constituționale a fost examinarea demersului avocaților Partidului Șor, care au cerut sistarea procesului de examinare a sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității formațiunii. Potrivit avocatului formațiunii, Vadim Banaru, această sesizare nu ține de competența Curții Constituționale.

În sală a fost prezent și deputatul Partidului Șor, Marina Tauber, aflată în arest la domiciliu. Aceasta a declarat că se află la ședința Curții Constituționale în calitate de „administrator temporar al formațiunii. Tauber și-a prezentat argumentele în susținerea partidului din care face parte și a declarat că formațiunea este acuzată pe nedrept de niște acțiuni care nu corespund realității.

MARINA TAUBER, deputat al Partidului Șor: "Sesizarea Guvernului este total neîntemeiată. Nu există circumstanțe de declarare a partidului neconstituțional. Așa-numitele probe aduse nu au nicio valoare și nicio relevanță, dacă ar fi examinate obiectiv. Anume cerințele Guvernului vin să încalce acele principii constituționale ale pluralismului, democrației și statului de drept. Solicităm respingerea sesizării din partea Guvernului."

Să-și spună cuvântul la Curtea Constituțională au venit și deputații Partidului Șor, Denis Ulanov, Reghina Apostolova și Vadim Fotescu, care au vorbit ore în șir despre realizările formațiunii din care fac parte. În timpul ședinței, mai mulți simpatizanți ai Partidului Șor au participat la un protest în fața sediului Înaltei Curți.

Simpatizanții Partidului Șor au scandat lozinci antiguvernamentale și au protestat cu pancarte scrise în limba rusă.

În noiembrie trecut, ministrul de atunci al Justiției, Sergiu Litvinenco a depus la Curtea Constituțională o sesizare privind scoaterea în afara legii a Partidului Șor. În sesizarea Guvernului se spune că formațiunea ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept și ar reprezenta interesele Federației Ruse în Republica Moldova. Ulterior, Înalta Curte a solicitat opinia Comisiei de la Veneția care a lăsat la discreția magistraților Curții examinarea cauzei, precizând că aceștia ar avea mai multe oportunități de evaluare a constituționalității Partidului Șor.

Opinia ta contează. Comentează!