În Republica Moldova va fi decretată mobilizare militară, dacă războiul din Ucraina se va apropia de granițe, anunță Nosatîi
Politic 19 octombrie 2022, 15:27 | 1022

În Republica Moldova va fi decretată mobilizare militară, dacă războiul din Ucraina se va apropia de granițe. Autoritățile vor fi nevoite să ia măsurile necesare, pentru a reacționa adecvat la orice scenariu, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, la un post de televiziune. ”Avem un număr suficient de rezerviști, care ar putea fi mobilizați”, a precizat Nosatîi, fără a deschide parantezele.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: "Pentru a trece la un așa scenariu, ar trebui să fie niște schimbări radicale, în primul rând, pe frontul din Ucraina, ceea ce înseamnă că acțiunile militare ar fi foarte aproape de hotarele Republicii Moldova, respectiv ar fi niște schimbări ce țin de migrarea refugiaților, ceea ce ar fi resimțit pentru o mișcare masivă a forțelor militare în zonele de operații. Și atunci ar fi clar că și noi o să fim nevoiți să întreprindem măsurile respective pentru a reacționa adecvat la scenariu. Nu o să așteptăm până la ultima zi când o să fie deja târziu."

Potrivit ministrului Apărării, Republica Moldova dispune de un număr suficient de rezerviști, care ar putea fi mobilizați în funcție de situație.

Recent, autoritățile de la Chișinău au anunțat că vor să facă noi achiziții în domeniul apărării, inclusiv un sistem de apărare antiaeriană, în contextul celui din urmă incident, când spațiul aerian al Republicii Moldova a fost traversat de rachete rusești. Anterior, Anatolie Nosatîi a declarat că este necesară modificarea legislației, care să permită achizițiile multianuale în domeniul apărării.

Un precedent de survolare ilegală a spațiului aerian a avut loc în luna mai, doar că atunci nu i s-a acordat o importanță prea mare, a mai declarat Anatolie Nosatîi la același post de televiziune.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: "- A fost prin regiunea transnistreană, niște zboruri înapoi, prin luna mai, dacă nu greșesc. Au fost niște cazuri care au fost puțin documentate pentru că au fost destul de intensă activitatea aeriană în regiunea transnistreană în acea perioadă, în apropierea Republicii Moldova."

”Dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, autoritățile de la Chișinău vor aplica măsuri de protecție”, a declarat luni președintele Maia Sandu într-o conferință de presă.

Opinia ta contează. Comentează!