15 milioane pentru zona de securitate
Politic 10 mai 2023, 19:39 | 713

Guvernul a aprobat astăzi Programul activităților de reintegrare a țării pentru anul 2023. Pentru finanțarea a 26 de proiecte în perimetrul Zonei de Securitate sunt prevăzute 15 milioane de lei. Potrivit autorităților, este vorba de finanțarea unor proiecte de interes comunitar, care să contribuie la promovarea respectării drepturilor fundamentale ale omului.

OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru Reintegrare: "În anul curent, conform priorităților declarate la etapa lansării competițiilor proiectelor au fost selectate și vor fi implementate în localitățile din zona de Securitate, 11 proiecte de dezvoltare și de modernizare a instituțiilor din sistemul educațional, șapte proiecte de reparație a instituțiilor de cultură, sport și medico-sanitare, șapte proiecte de amenajare a zonelor de agreement și a altor spații publice."

Programul își propune drept scop finanțarea unor proiecte de interes comunitar în localitățile din Zona de Securitate, care au menirea să contribuie la promovarea respectării drepturilor fundamentale ale omului, sprijinirea activității instituțiilor amplasate în Zona de Securitate, modernizarea infrastructurii, eficientizarea serviciilor publice, ocrotirea sănătății, dezvoltarea patrimoniului cultural, arhitectural, artistic, educație, sport și alte acțiuni.

În lista de proiecte se regăsește și cel privind acordarea unui ajutor material unic, de 100 mii lei, pentru dotarea Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol, a Liceului ”Alexandru cel Bun” din Tighina și a altor licee. Termenul-limită de implementare a proiectelor pentru dezvoltarea și modernizarea instituțiilor medico-sanitare, a celor din sistemul educațional, din domeniile cultură și sport este sfârșitul anului 2023.

În perioada 2011-2022, au fost implementate 12 programe guvernamentale, cu realizarea a 518 proiecte, în valoare de peste 160 de milioane de lei, având drept obiectiv soluționarea problemelor stringente din Zona de Securitate, dezvoltarea comunitară durabilă, realizarea dezideratului de reintegrare a Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!